Connect with us

Svijet

NOVOIZABRANI PREDSJEDNIK SAD I PREDSJEDNIK MEKSIKA: Sarađivaćemo na imigraciji

Published

on

Foto: Beta

Novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden i predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador u subotu su se obavezali da će raditi na humanoj strategiji za regionalnu migraciju baveći se njenim osnovnim uzrocima u Centralnoj Americi i južnom Meksiku.

Dvojica lidera su u telefonskom pozivu „razgovarali o zajedničkom radu na novom pristupu regionalnoj migraciji koji nudi alternative preduzimanju opasnog putovanja u Sjedinjene Države“, navodi se u rezimeu poziva koji je dao Bajdenov tim.

Dvojica lidera rekla su da dijele želju da se pozabave razlozima migracije iz El Salvadora, Gvatemale, Hondurasa i južnog Meksika.

Bajden se obavezao da će izgraditi „regionalnu i pograničnu infrastrukturu i kapacitete potrebne za omogućavanje novog uređenog i humanog pristupa migraciji koji će poštovati međunarodne norme u pogledu tretmana zahtjeva za azil“, navodi se u izjavi Bajdenovog tima.

Ranije ove nedjelje Lopez Obrador predložio da ova dva susjeda pod Bajdenovom novom demokratskom administracijom zajedno rade na trnovitom pitanju imigracije.

Zahtjevi republikanskog predsjednika Donalda Trampa da meksička vlada učini više na smanjenju protoka migranata vezanih za SAD, uključujući utočište migranata u Meksiku dok čekaju datume svojih američkih sudova i plaćanje graničnog zida, izazvali su trvenje u vezi.

Bajden je naglasio potrebu za jačanjem američko-meksičke saradnje u oblasti migracija, kao i pandemije COVID-19, ekonomije i granične bezbjednosti.

„Potvrdili smo našu posvećenost zajedničkom radu na dobrobiti naših naroda i nacija“, rekao je Lopez Obrador na Tvitteru.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard tvitovao je: „Biće opsežna bilateralna saradnja i vrlo dobri odnosi između predsjednika Meksika i Sjedinjenih Država.“

Izvor meksičke vlade rekao je za Rojters da su Bajden i Lopez Obrador takođe govorili o ulaganju u razvoj i poštovanju meksičke zajednice u Sjedinjenim Državama.

Lideri dvije najveće ekonomije Latinske Amerike, Brazil i Meksiko, čestitali su Bajdenu u utorak, dan nakon što je američki izborni kolegijum potvrdio Bajdenovu pobjedu na izborima 3. novembra.

 

(reuters.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije