Connect with us

Globus

OLBRAJT: Izborom Bajdena, SAD ulaze u potpuno novu eru

Published

on

Olbrajt (FOTO: Wikipedia)

Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt (83) izjavila je danas da sa izborom Džoa Bajdena za predsjednika, Sjedinjene Države ulaze u novu eru.

Kako je rekla, u toj eri će biti veoma važno tijesno povezati spoljnu i unutrašnju politiku.

“Sa izborom predsjednika Džoa Bajdena i potpredsjednice Kamale Haris, imamo priliku za novu politiku, jer vjerujem da ulazimo u jednu potpuno novu eru”, rekla je Olbrajtova na panelu Atlantskog savjeta pod nazivom “Izgradnja temelja u SAD za američko liderstvo u inostranstvu”.

Prema njenim riječima, veoma je važno da se Amerikanci ne plaše razgovora o spoljnoj politici, jer se pokazalo da ona utiče i na unutrašnju politiku i život građana u SAD.

Olbrajtova je naglasila da je, tokom svog mandata (1997-2001), uvijek pokušavala da poveže spoljnu politiku sa unutrašnjom, ali je napomenula da je geopolitička situacija u svijetu sada drugačija.

Komentarišući budući Bajdenov kabinet, ona je ocijenila da su nominacije pozitivne, jer su to ličnosti koje imaju osjećaj i za spoljnu i za unutrašnju politiku.

Uvjerena je da će u narednom periodu postojati koordinacija između spoljne i unutrašnje politike.

Naročito je pandemija kovida 19, navela je, pokazala koliko je važno da se one povežu.

Olbrajtova smatra da SAD poslije četiri godine Trampove administracije nemaju dobru reputaciju u svijetu i da vlada nepovjerenje, ali da nova administracija želi to da promijeni.

“Iskreno, mnoge međunarodne organizacije treba da se poprave, ali to ne može ako niste za stolom”, rekla je ona i dodala da se već sada vidi da Bajdenova administracija razumije potrebu za saradnjom i da sasluša.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije