Connect with us

Globus

PRATITE U ČETVRTAK UŽIVO SLIJETANJE LETJELICE NA MARS: NASA istražuje krater nazvan po mjestu u BiH “Jezero”

Published

on

Foto: NASA

Očekuje se da će “Perseverance”, najsofisticiraniji NASA-in rover dosad, sletjeti na površinu Marsa u četvrtak, 18. februara, oko 22 sata po našem vremenu.

NASA poziva svijet da prati odbrojavanje i slijetanje, koje će se emitovati uživo u četvrtak u 20:55 po našem vremenu.

Dešavanje se mogu pratiti putem javnog NASA TV kanala, web stranice, aplikacije, YouTubea, Twittera, Facebooka, LinkedIna, Twitcha, Daily Motiona ili na THETA.TV-a.

Na posebnoj stranici ove misije već je počelo odbrojavanje.

Rover putuje svemirom od lansiranja sa Floride krajem jula. Kad stigne do Marsa, “Perseverance” će na putovanju od Zemlje preći 470,7 miliona kilometara.

Ovo je prva misija koja će tražiti znakove života na drugoj planeti kako bi pomogla odgovoriti na veliko pitanje: Je li život ikad bio prisutan na Marsu?

Rover će istražiti krater Jezero, mjesto nekadašnjeg jezera koje je postojalo prije 3,9 milijardi godina, i tragati za mikrofosilima u tamošnjim stijenama i tlu. Ovaj krater je nazvan po mjestu Jezero u Bosni i Hercegovini zbog sličnosti u obliku.

Krater koji oblikom podsjeća na Jezero u BiH

Ujedno će biti obavljen let helikoptera Ingenuity, prvi put na drugoj planeti.

Tokom emitovanja prenosa, NASA-in tim za nadzor misije moći će da potvrdi je li rover sigurno sletio na površinu Marsa.

Ako bude uspješno, ovo će biti NASA-ino deveto slijetanje na Mars.

No, prije toga mora proći “sedam minuta terora”.

Jednosmjerno vrijeme potrebno za putovanje radio signala sa Zemlje na Mars iznosi oko 10,5 minuta, što znači da će se sedam minuta potrebnih za slijetanje letjelice na Mars dogoditi bez ikakve pomoći i intervencije NASA-inih timova na Zemlji.

Zemaljski timovi govore svemirskoj letjelici kada treba da započne takozvani EDL (ulazak, spuštanje i slijetanje) i svemirska letjelica tada preuzima kontrolu.

Ovo je najteži rover koji je NASA ikad pokušala spustiti na Mars, težak više od tone.

Svemirska letjelica ući će u marsovsku atmosfere krećući se brzinom od 19.300 kilometara na sat i mora usporiti na nula kilometara na sat sedam minuta kasnije, kada rover lagano sleti na površinu.

Nakon što rover sleti, započeće dvogodišnja misija. Prvo će proći kroz period provjere kako bi se uvjerili da je spreman.

“Perseverance” će tražiti dokaze nekadašnjeg života i proučavati Marsovu klimu i geologiju i skupljati uzorke koji će na kraju biti vraćeni na Zemlju do 2030-ih.

Iz tog je razloga “Perseverance” ujedno i najčistija mašina koja je ikad poslana na Mars, dizajniran tako da ne kontaminira marsovske uzorke nijednim mikrobom sa Zemlje koji bi mogli dati lažno očitavanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije