Connect with us

Svijet

PRIPREME ZA INAUGURACIJU U SAD: Nacionalna garda štiti Kongres

Published

on

Nacionalna garda ispred Kapitola. Foto: EPA-EFE

Za pet dana će biti održana inauguracija izabranog predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, a Kapitol uoči priprema te svečanosti podsjeća na vojnu bazu s obzirom na to da ga je naselila nacionalna garda s ciljem povećanja sigurnosti nakon prošlosedmičnih nereda.

Fotografije koje objavljuju strani mediji pokazuju oko 20.000 pripadnika Nacionalne garde kako naoružani, u maskirnim odijelima čuvaju zgradu Kapitola, ali i njenu unutrašnjost. Oni su raspoređeni doslovno na svakom ćošku, kao i njihova oprema koja ukljuluje kacige, ruksake i oružje.

Vojska u tom prostoru provodi 24 sata gdje spavaju na mermernim podovima, jedu, piju i spavaju ne odlazeći kućama.

Ovaj visok stepen zaštite uslijedio je nakon prošlosedmičnih nereda kada su u Kapitol upale pristalice sada već odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa, a koje je prouzrokovalo njegovo neprihvatanje rezultata izbora.

U neredima je nekoliko osoba izgubilo živote, oštećena je javna imovina, ali uprkos tome, pristalice su najavile i nova okupljanja i moguće proteste u 50 većih američkih gradova, kako je to FBI prethodno objavio.

Shodno tome, osim vojnika, Kapitol okružuje i zaštitna ograda, pa sada područje ove zgrade djeluje poprilično zastrašujuće osigurano.

Ove pripreme su uslijedile kako zbog zaštite zastupnika u Kongresu koje su opozvale Donalda Trampa, ali i predstojeće inaugiracije Bajdena za koju mnogi smatraju da bi mogla biti rizična upravo iz sigurnosnih razloga. Tako je zbog sigurnosti i proba za tu svečanost koja je trebala biti održana 17. januara odložena za dan kasnije kao i mnoge druge aktivnosti.

Ipak, Bajden je u nekoliko navrata kazao kako se ne brine za svoju sigurnost na taj dan te da smatra da će sve proći u najboljem redu željeći što prije preuzeti dužnost i početi sa predsjedničkim obavezama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije