Connect with us

Svijet

PRVI SASTANAK BAJDENA I PUTINA: Teško da će biti mjesta za razgovor o Balkanu

Published

on

Foto: profimedia-B92

Prvi sastanak Džoa Bajdena i Vladimira Putina trebao bi da se održi na zapadnoj obali Ženevskog jezera u srijedu 16. juna.

Njih dvojica već su se čuli telefonom kada su i dogovarali susret uživo. Podsjetimo da je Putinu trebalo više od mesec dana da Bajdenu čestita na izbornoj pobjedi.

Govori se da do sastanka može doći i u utorak 15. juna.

Dvojica predsjednika vidjeće se u trenutku kad su odnosi dvije zemlje na najnižim granama od raspada SSSR-a, pa čak i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov spominje da se Hladni rat nezaustavljivo obnavlja.

Obje su zemlje onu drugu proglasile “svojim glavnim neprijateljem” kao u “dobra stara vremena” blokovskih podjela jer, kako se čini, u tim okolnostima najbolje znaju plivati.

Iz Bijele kuće odmah su rekli da je susret važan jer treba “raspraviti cijeli niz problema u situaciji kad nastojimo obnoviti predvidivost i stabilnost međusobnih odnosa”, a iz Kremlja je stigla pomirljiva poruka da je susret dvojice lidera “važan kako bi odnosi Rusije i SAD izašli iz tužnog i jadnog položaja u kom se sada nalaze”.

Teme sastanka

Zna se da će sigurno razgovarati o posljedicama pandemije koronavirusa, ali sastanak u Ženevi neće biti nimalo lagan jer se napetosti u odnosima samo množe.

Tek što su se primirile strasti oko gomilanja ruskih trupa uz ukrajinsku granicu, dogodila se “državna otmica” irskog putničkog aviona u Bjelorusiji, a sada se sve više spominje da je i Rusija bila upletena u tu aferu.

Tako se sada samo povećava broj tema koje bi se mogle naći na stolu dvojice predsjednika.

Osim poboljšavanja međusobnih odnosa, nagađa se da će američka strana postaviti i pitanje Belorusije, a Kremlj nikako ne želi da ona postane tema razgovora.

Bajden je nedavno poslao podršku antirežimskim demonstrantima protiv Lukašenka u “pravednoj borbi za slobodu”, dok je Putin vrlo osjetljiv na Belorusiju.

Osim toga, Kremlj nastoji izbjeći i razgovor o Alekseju Navaljnom.

Razgovaraće i o Ukrajni kojoj je Bajden obećao da će biti jamac njene državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a zveckanje oružjem samo se primirilo.

Uz to, vjerovatno će se dotaknuti i Bliskog istoka.

A Balkan?

Još uvek nema najava da bi se i Balkan mogao naći na meniju razgovora, ali nije nemoguće.

Mogli bi se, barem usput, spomenuti BiH i Kosovo jer su SAD i EU dali u zadatak da se BiH otvori put prema NATO-u te da se problem Kosova konačno riješi međusobnim priznanjem Prištine i Beograda.

Sve su to teme koje opterećuju američko-ruske odnose, ali je pitanje koliko će njih doći na red jer i u Vašingtonu i u Moskvi za sad insistiraju samo na temi “obnove i stabilizacije međusobnih odnosa”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije