Connect with us

Globus

PRVOG DANA NA MJESTU PREDSJEDNIKA: Bajden će ukinuti Trampove odluke

Published

on

Kada dođe na mjesto predsjednika SAD, Džozef Bajden planira da odmah ukine neke od najkontroverznijih odluka svog prethodnika Donalda Trampa, ali i da se bavi rješavanjem problema uzrokovanih pandemijom, saopštio je njegov šef kabineta Ron Klejn.

Prvog dana biće donijeto 10 predsedničkih uredbi, za koje nije potrebna saglasnost Kongresa.

Poslije inauguracije 20. januara, Bajden će odmah ukinuti zabranu putovanja u SAD za državljane pojedinih muslimanskih zemalja, zatim će podnijeti zahtev da se Amerika ponovo priključi Pariskom sporazumu o klimatskim promenana, propisaće obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i na međudržavnim putovanjima.

Biće i produžen moratorijum na otplatu studentskih kredita i kirija, kako bi se spriječilo da oni koji ne mogu da plate stanarinu ostanu bez krova nad glavom tokom pandemije.

“Ove uredbe će milionima Amerikanaca pomoći da prebrode ovu krizu“, piše u dopisu koji je Klejn poslao svojim saradnicima.

Ipak, za kompletno ostvarivanje Bajdenove agende biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć u pandemiji vrijedan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Bajden predstavio novi paket pomoći, Amerikancima ček na 1.400 dolara

Klejn je najavio i da će Bajden predložiti novi zakon o imigraciji prvog dana na dužnosti.

Drugog dana, Bajden će doneti uredbe koje se odnose na pandemiju -otvaranje škola i pokretanje poslova i masovnije testiranje na koronavirus, a trećeg dana je planirano da se donesu uredbe kojima bi se novčano pomoglo onima koje je pandemija najviše oštetila.

Naredne nedjelje, Bajden bi trebalo da pokrene pitanje reforme sistema zatvorskih sankcija, klimatskih promjena i imigracije, uključujući i spajanje razdvojenih porodica na granici SAD i Meksika.

Novoizabrani predsjednici, tradicionalno, počinju sa donošenjem uredbi od prvog dana na dužnosti.

Isto je uradio i Tramp, mada su mnoge njegove uredbe osporene na sudu i stavljene van snage.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije