Connect with us

Evropa

RECIPROČNE MJERE: Njemačka, Švedska i Poljska protjeraće ruske diplomate

Published

on

Moskva

Njemačka, Švedska i Poljska saopštile su da će protjerati ruske diplomate kao odgovor na slične mjere koje je Rusija uvela 5. februara zbog afere sa zatvorenim ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim.

Varšava, Berlin i Stokholm protjeraće po jednog ruskog diplomatu iz svojih zemalja, saopštile su skoro istovremeno vlade te tri zemlje.

Mjera je odgovor (njemačke) vlade na odluku koju je 5. februara donijela Rusija o protjerivanju njemačkog diplomate koji je samo želio da legalnim putem sazna o evoluciji situacije na terenu“, saopštilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Švedska vlada „obavijestila je ruskog ambasadora da neko iz ambasade mora da napusti Švedsku. To je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o protjerivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoju dužnost“, navela je na Tviteru šefica švedske diplomatije An Linde (Ann).

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u koordinaciji sa Njemačkom i Švedskom odlučeno da jedan ruski diplomata bude proglašen nepoželjnom osobom (persona non grata).

Ruske vlasti nedavno su odlučile da protjeraju evropske diplomate jer su, kako navode, učestvovale na protestima u znak podrške Navaljnom.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije