Connect with us

Region

DIPLOMATSKI SKANDAL U SARAJEVU: Samo Dodik primio Lavrova, stiglo i objašnjenje

Published

on

Sarajevo – (Klix.ba) Dva člana Predsjedništva BiH nijesu prisustvovali sastanku s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prenose sarajevski mediji.

Kako navodi Klix.ba, najprije je hrvatski član Predsedništva Željko Komšić odbio da se sastane s ruskim šefom diplomatije, a potom je to isto objavio i bosanski član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Epilog ovog diplomatskog skandala je da je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, na kraju, sam primio Lavrova.

Objašnjenje

Prema zvaničnom objašnjenju, koje je uslijedilo nedugo nakon odbijanja da odu na sastanak, Komšić i Džaferović kažu da su to učinili zato što ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

Džaferovć i Komšić su to rekli na zajedničkoj konferenciji u Predsjedništvu BiH, gde su u tom trenutku razgovarali Lavrov i srpski član Predsedništva i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Rekli su da su namjeravali da odu na sastanak sa ruskim ministrom i da mu kažu sve što imaju, ali su se, ipak, odlučili za zajedničku konferenciju za novinare, jer to, smatraju, ima veću težinu.

Kao razloge nepoštovanja institucija BiH, naveli su to što tokom sinoćnjeg susreta Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu nije bilo simbola BiH, ali i neke izjave Lavrova, posebno onu kojom pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti u slučaju da BiH pristupi nekoj od asocijacija, u ovom slučaju NATO. Komšić je ocijenio da Lavrov, kao iskusni diplomata, zna da njegovi potezi koji su unaprijed isplanirani šalju određenu poruku.

A te poruke Lavrova nakon susreta sa Dodikom, Komšić i njegov kolega Džaferović doživljavaju kao “nipodaštavanje i negiranja institucija BiH”.

“Lavrov kao savršeno informisan morao je da zna da takvu odluku mogu donijeti samo državni organi BiH”, rekao je Komšić, uz podsjećanje da je BiH donijela odluku o pristupanju EU i NATO.

Komšić je rekao da je opredjeljenje BiH da ima dobre odnose sa Rusijom, ali da, kako je kazao, istovremeno očekuju da onaj koji predstavlja Rusku Federaciju poštuje institucije i ustavni sistem BiH. Komšić je pomenuo i oglašavanje portparola Lavrova na društvenim mrežama objavom sa “jednom vrste prijetnje” izrečene diplomatskim jezikom.

“Ne možemo graditi odnose na taj način”, rekao je Komšić. Džaferović se saglasio sa svim što je izjavio Komšić i istakao da ovim potezom žele da očuvaju dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH.

“RF je velika država, svjetska sila, BiH to nije ali je važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kaže šta mislimo u datom trenutku”, rekao je.

Izjave Lavrova se, kaže, već duže vremena ponavljaju kroz izjave ambasadora Rusije u BiH.

Džaferović je rekao da poštuje Dejtonski sporazum i dodao da, ako ga poštuje i Lavrov, onda je nužno poštovati kontinuitet BiH i njene institucije, zastavu i simbol države, što, kaže, sinoć nije bio slučaj. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati i sve njegove anekse, od kojih se jedan odnosi i na visokog predstavnika, koji ne može da ode iz BiH dok se ne donesu ustavne promjene.

Džaferović tvrdi da odlazak visokog predstavnika iz BiH traže oni koji se zalažu za secesiju. Ponovio je da visoki predstavnik ne može da napusti BiH, da treba da se ne usvoje ustavne promene, jer, kako tvrdi, država ne može da funkcioniše po aktuelnom Ustavu.

Lavrov o današnjem diplomatskom skandalu

Incident nije suštinski važan za stav i odnose Rusije sa BiH, kaže Sergej Lavrov.

Tako je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov komentarisao današnju odluku dva člana Predsjedništva BiH da neće prisustvovati sastanku sa njim.

Kako je dalje naveo, političari koji su tako odlučili rade po nečijem nalogu.

Predsednik Vučić je rekao da bi za Srbiju “bilo uvredljivo da ne dočeka gosta na najbolji mogući način”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije