Connect with us

Region

NA KOSOVU: Policija vjernicima zabranila da prisustvuju liturgiji

Published

on

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je ozbiljno zabrinuta zbog sve cešćih slučajeva u kojima se vjernicima, raseljenima na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posjećuju svetinje i groblja, kao i da učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.

Eparhija je na svom nalogu na Tviteru ocijenila da “najnoviji u nizu incidenata”, kada su vjernici porijeklom iz sela Mušutišta najprije pušteni da pređu granicu, potom prinuđeni da napuste Kosovo, pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih vjerskih prava, slobode vjeroispovijesti i slobode kretanja na temelju etničke i vjerske pripadnosti.

Kako je dodala, u ovom slučaju riječ je o direktnom kršenju Zakona o vjerskim slobodama koji svojim članom 7A daje garancije da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na Kosovo posjetiocima crkava i manastira SPC.

“Od prošle nedjelje, kada je jedna grupa vjernika spriječena da uđe na KiM, ova situacija se ponovila juče ujutro, kada su vjernici porijeklom iz sela Mušutišta, najprije pušteni da pređu administrativni prelaz Jarinje, da bi potom od strane kosovske policije bili prinuđeni da napuste KiM”, navela je Eparhija na Tviteru.

Eparhija je naglasila da je ova grupa vjernika trebalo da posjeti nekoliko svetinja SPC na Kosovu i da na Trojičin dan, učestvuje liturgiji, koja je bila zakazana na ruševinama manastira Sv. Trojice kod Mušutišta, opština Suva Reka, koji je porušen nakon završetka rata 1999. godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije