Connect with us

COVID-19

SJEVERNA MAKEDONIJA: Zaev narednih dana očekuje isporuku prvih vakcina iz Srbije

Published

on

Foto: DWP/Stojanovski

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da očekuje da prve vakcine protiv kovida 19 narednih dana stignu iz Srbije i da bi prije polovine februara mogle da stignu i vakcine iz Kine.

„Prve vakcine koje očekujemo da stignu su pomoć iz prijateljske Srbije od 8.000 Fajzerovih vakcina, za koje verujem da će ovih dana stići pismena potvrda te kompanije da te vakcine mogu da počnu da koriste naši zdravstveni radnici“, rekao je Zaev novinarima.

On je istakao da će se ove sedmice zaokružiti postupak za nabavku 200.000 doza iz Kine, da bi negdje od 10. do 15. februara dobili i kineske vakcine.

„Imali smo razgovore s našim strateškim partnerima – s NATO i Vašingtonom i utvrdili smo da nabavka vakcina iz Kine nije geopolitičko pitanje, već suvereno pravo svake države. Pokušavamo da nabavimo vakcine svugdje gdje su nam dostupne“, rekao je on.

Zaev je rekao da se po direktnom dogovoru s Fajzerom prve količine vakcine od 5.850 doza tog proizvođača očekuju polovinom februara i da uz to „očekuje lijepo pozitivno rješenje od Evropske delegacije“, ističući da komesar Oliver Varhelji „ulaže maksimalne napore“ i da je obezbijeđeno 70 miliona eura.

Ministarstvo zdravlja je objavilo da je planirano da prve vakcine protiv kovida-19 preko svjetskog programa Kovaks stignu u martu.

Kovaks je u utorak obavijestio da je za Sjevernu Makedoniju predviđeno između 103.200 i 175.200 doza vakcine AstraZeneka, od kojih bi oko 35 odsto trebalo da stigne u prvom, a ostatak u drugom kvartalu.

Vlasti Sjeverne Makedonije su se s Fajzerom u direktnim pregovorima dogovorile o 800.000 doza vakcina za ovu godinu, a preko Kovaks mehanizma je, kako je ranije saopštavano, obezbijeđeno 833.000 doza. Sličnu količinu Sjeverna Makedonija je prvobitno planirala da nabavi preko Evropske komisije i zemalja članica EU.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije