Connect with us

Region

VUČIĆ SA LAVROVOM O CRNOJ GORI: Sigurno su oni bolji političari od mene, ali mi nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Published

on

Alo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obratili su se novinarima nakon bilateralnog sastanka.

Oni su prethodno posjetili Hram Svetog Save na Vračaru, gdje su položili cvijeće na grob nedavno preminulog patrijarha Irineja.

Ranije danas na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda upaljena je “Vječna vatra” kod istoimenog spomenika, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji boravi u posjeti Beogradu.

Predsjednik Srbije osvrnuo se na političke pritiske kada je riječ o kupovini gasa i najavio da će ruski gas iz Turskog toka u Srbiju biti pušten 29. Ili 30. decembra.

“Mi smo do sada preko Ukrajine i Mađarske dobijali ruski gas i to je za nas bilo najpovoljnije i najjeftinije”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže i da mu je više puta sugerisano da kupuje gas sa zapada ali da još nije vidio bolji i jeftiniji gas.

“Onda nam je rečeno da nema dovoljno gasa za Srbiju. Ne znam da li očekuju da kupujemo skuplji gas zbog nečijih političkih interesa”, rekao je Vučić.

Srbija gradi svoj gasovod, naglasio je predsjednik Srbije, i istakao da nije ničija tuđa briga što postavljamo cjevovode na svojoj teritoriji.

“Kupovaćemo najpovoljniji glas. A reket neću nikome u svijetu da plaćam i da dozvolim ponižavanje zemlje. Ne pada mi na pamet. Mi ćemo da pustimo gas do kraja ove godine i Srbija će da radi, industrija će da radi i bićemo najbolja u Evropi po stopi rasta sljedeće godine”, istakao je Vučić.

Vučić: Uvredljivo je da ne dočekate gosta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže, komentarišući odbijanje Sarajeva da ugosti Sergeja Lavrova, da je uvredljivo da ne dočekate gosta na najbolji način.

“Što se tiče onoga u Sarajevu, da budem iskren, uvijek je uvredljivo ne ne dočekamo gosta na najbolji mogući način. Ali svako bira svoj put, a o argumentaciji da je Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, imao bih dosta protivpitanja i argumenata”, kazao je on.

Vučić je rekao da nije prekinuo državne kontakte čak ni kada je, kako kaže, bilo pokušaja njegovog ubistva i linčovanja u Srebrenici.

“Lijepo je pokazati gordost na jedan dan, a sjutradan? Šta je narod dobio od toga? Ja bih se drugačije ponašao, ali oni su bolji političari od mene”, kazao je Vučić.

On se osvrnuo na to što je Crna Gora riješila da uvodi sankcije Ruskoj federaciji i potvrdio da Srbija to neće učiniciti.

“Sigurno su oni bolji političari od mene, ali mi nećemo uvoditi sankcije Rusiji”, potvrdio je Vučić.

Na potpitanje o poređenju Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom u Sarajevu, Vučić je rekao da mnogi pokušavaju da prekrajaju istoriju.

“U glave mnogih ljudi ušlo je falsfikovanje istorijkih činjrnica i mnogi zaboravljaju da su upravo najstradalniji narod, više nego svi jugoslovenski narodi zajedno upravo Srbi”, kazao je Vučić.

Dodao je i da je sa Lavrovim razgovarao o situaciji u Evropi, te da je dobio veoma značajne informacije.

“Informacije iz jednog drugačijeg ugla, tako možete na objektivniji način da sagledate situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi. Trudimo se da znanja i informacije Lavrova iskroristimo za napredak Srbije”, zaključio je on.

Lavrov: U Moskvi su izuzetno visoko ocijenili učešće Vučića

Uspjeli smo da razmotrimo lepezu naših bilateralnih odnosa, kaže na početku obraćanja Lavrov.

“U Moskvi su izuzetno visoko ocijenili učešće Vučića na paradi povodom 75. godišnjice od pobjede u Drugom svetskom ratu”, kaže.

“Razmotrili smo danas i čitav sprekat ključnih problema u čijem rješavaju učestvujemo i podržali smo izbalansiranu politiku srpskog rukovodstva”, dodaje.

Kaže da politika vojne neutralnosti Srbije pomaže miru i stabilnosti na Blakanu.

“Razgovarali smo o neriješenom problemu Kosova, zalažemo se da Rezolucija 1244 bude u temelju traženja rešenja”, ističe.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije