Connect with us

Svijet

SAD: Bajden će insistirati na produženju sporazuma sa Rusijom o kontroli naoružanja

Published

on

“Predsjednik Bajden je dugo vremena poručivao da je sporazum Novi START u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država, i njegovo produženje ima čak i veći značaj kada su odnosi s Rusijom zategnuti u ovo vrijeme” izjavila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki na brifingu za novinare.

Takođe je kazala da je Bajden “zadužio“ obavještajnu zajednicu da u potpunosti procijeni kršenja sajber prostora “Solarni vjetar“, rusko uplitanje u američke izbore u 2020. godini, rusku upotrebu hemijskog oružja protiv opozicionog čelnika Alekseja Navalnog i navodne ucjene za američke vojnike u Avganistanu.

“Čak i u vrijeme kada sarađujemo s Rusijom na promicanju američkih interesa, mi takođe radimo na tome da Rusiju proglasimo odgovornom za nesmotrene i neprijateljske akcije” izjavila je Psaki.

Sporazum o kontroli naoružanja koji bi trebao isteći 5. februara, limitira Sjedinjene Države i Rusiju na razmještaj ne više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava po svakoj od dvije zemlje.

Pored ograničenja broja razmještenog strateškog nuklearnog naoružanja, Novi START limitira broj projektila koji se lansiraju sa zemlje i iz podmornica, kao i bombardera koji ih mogu ispaliti.

Pentagon navodi u saopštenju da su Amerikanci “mnogo sigurniji“ s produženjem tog sporazuma.

Kremlj je saopštio u srijedu da ostaje predan produženju sporazuma Novi START i da bi pozdravio svako obećanje Bajdenove administracije o postizanju sporazuma između dvije sile, prenosi Reuters.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije