Connect with us

Svijet

SAD: Bajden zatvara Gvantanamo

Published

on

Foto: Beta

Odlukom da preispita budućnost vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, Džozef Bajden postao je drugi američki predsjednik koji želi da ukloni tu mrlju sa globalnog imidža Amerike.

Sjedinjene Američke Države po drugi put u posljednjih desetak godina pokušavaju da zatvore vojni zatvor u bazi Gvantanamo na Kubi u kojem se još nalazi oko 40 navodnih islamskih terorista, koji već dvije decenije čekaju početak suđenja.

Bajdenova administracija pokrenula je prvi korak u prilično komplikovanom procesu, koji bi, na kraju, mogao dovesti do zatvaranja ovog zatvora, rekli su agenciji Rojters zvaničnici Bijele kuće.

Suštinski, očekuje se da Bajden u narednim nedjeljama potpiše uredbu kojom bi proces prešao u narednu fazu, ali tek pošto bude utvrđeno kakvo je stanje naslijeđeno od administracije Donalda Trampa.

Prvi pokušaj zatvaranja zatvora Gvantanamo pokrenuo je Barak Obama, ali je Tramp nedugo pošto je ušao u Bijelu kuću, praktično anulirao sve prethodne poteze.

“Pokrenuli smo proces kako bi ocijenili stanje naslijeđeno od prethodne administracije… Što je u saglasnosti sa krajnjim ciljem zatvaranja Gvantanama”, rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Emili Horn.

Ipak, Amerikanci ne očekuju brzo zatvaranje tog kontroverznog zatvora jer se oko niza poteza koji prethode kraju ovog kazamata moraju saglasiti ministarstva odbrane, pravde, Stejt department i Kongres.

Zatvor je otvoren 2002. godine i kroz njega je prošlo oko 800 navodnih islamskih terorista, koji su na razne načine hapšeni širom svijeta i prebacivani na Kubu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije