Connect with us

Svijet

SAD: Kineska represija nad Ujgurima je „genocid“

Published

on

Stejt department je u utorak izjavio da kineska vlada vrši genocid i zločine protiv čovječnosti širokom represijom nad Ujgurima i drugim etničkim manjinama sa pretežno muslimanskim stanovništvom u svom sjeverozapadnom regionu Sinkjang, uključujući upotrebu internih logora i prisilnu sterilizaciju. Očekuje se da će taj potez biti posljednja akcija Trampove administracije protiv Kine, preduzeta posljednjeg cijelog dana, i vrhunac je dugogodišnje rasprave o tome kako kazniti ono što mnogi smatraju najgorim kršenjem ljudskih prava u Pekingu u posljednjih nekoliko decenija.

Odnosi između zemalja pogoršali su se tokom protekle četiri godine, a novo otkriće dodaje dugoj listi napetosti. Spoljnopolitički zvaničnici i stručnjaci iz političkog spektra u Sjedinjenim Državama kažu da će Kina biti najveći izazov za bilo koju administraciju u godinama ili decenijama koje dolaze. „Vjerujem da je ovaj genocid u toku i da smo svjedoci sistematskog pokušaja uništavanja Ujgura od strane kineske stranke“, rekao je državni sekretar Majk Pompeo u izjavi, dodajući da su kineski zvaničnici „angažovani u prisilnoj asimilaciji i eventualnom brisanju ranjive etničke i vjerske manjinske grupe “.

Utvrđivanje zločina rijetka je akcija Stejt departmenta i moglo bi dovesti do toga da Sjedinjene Države uvedu više sankcija protiv Kine pod novom Bajdenovom administracijom. Novoizabrani predsednik Džozef Bajden rekao je prošle godine preko portparola da je politika Pekinga predstavljala „genocid“.

Druge države ili međunarodne institucije mogle bi slijediti njihov primjer u formalnoj kritici Kine zbog tretmana prema manjinama muslimanima i preduzimanju kaznenih mjera. Odluka takođe podstiče određene preglede unutar Stejt departmenta.

 

(nytimes.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije