Connect with us

Globus

SAD: Većina članova Predstavničkog doma Kongresa glasala za opoziv Trampa, čeka se odluka Senata

Published

on

FOTO: Beta, AFP

Predstavnički dom američkog Kongresa je izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Tramp je ovime postao prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan. Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trampa da smatra krivim.

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa glasala je za opoziv predsjednika Donalda Trampa, što je prvi korak u njegovoj mogućoj smjeni.

Glavni republikanac u Senatu odbacio je pozive demokrata da sazove sjednicu tog doma kako bi suđenje bilo održano odmah, pa je gotovo sigurno da Tramp neće biti zbačen prije okončanja njegovog mandata sljedeće nedjelje.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel je rekao prvom čovjeku Predstavničkog doma Čaku Šumeru da nije voljan da sazove vanrednu sjednicu radi razmatranja Trampove smjene nakon impičmenta u Predstavničkom domu.

Tramp je prvi predsjednik Sjedinjenih Država koji je opozvan dva puta.

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dijela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila, prenosi Beta.

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je rezoluciju kojom se od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primijeni 25. amandman na američki ustav i preuzme predsjednička ovlašćenja od predsjednika Donalda Trampa.

Za rezoluciju koju su predložili demokratski kongresmeni glasala su 223 kongresmena, dok je protiv toga bilo njih 205.

Od Pensa se zahtjeva da primeni 25. amandman koji mu daje predsjednička ovlašćenja ukoliko je predsjednik nesposoban da obavlja dužnost, čime bi Donald Tramp bio uklonjen sa funkcije nedjelju dana prije inauguracije Džoa Bajdena.

Pensu je ostavljen rok od 24 sata da se izjasni o tome, ali on je već ranije rekao da ne želi da primijeni 25. amandman, jer bi to bio, kako je rekao, “strašan presedan”.

Demokrate su najavile da će u Kongresu razmatrati opoziv Trampa ukoliko Pens ne primijeni 25. amandman.

To je drugi pokušaj pokretanja 25. amandmana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije