Connect with us

Svijet

SAD: Zabrana uvoza paradajza i pamuka iz kineskog regiona Sinkjang zbog robovskog rada

Published

on

Ujgurski kamp. Foto: Rojters

Američka carina i granična zaštita saopštile su u srijedu da će zadržati sve proizvode od pamuka i paradajza proizvedene u kineskoj provinciji Sinkjang.

Nalog o oslobađanju odricanja (VRO) koji je izdao CBP zasnovan je na informacijama koje „razumno ukazuju“ na upotrebu prisilnog rada u kineskim takozvanim kampovima „prevaspitavanja“. CBP takođe tvrdi da Kina tlači svoje muslimansko stanovništvo u tom regionu.

“Cilj nije samo zabraniti pošiljke … to je zapravo rezervni plan,” rekao je zamjenik sekretara DHS-a Ken Kučineli novinarima u srijedu. „Cilj VRO-a je da se zaustave i da pošiljke nikad ne stignu – krajnji cilj je da Kina napusti ove stravične prakse.“

Ovo je četvrti VRO koji je CBP izdao 2021. godine, a drugi za proizvode porijeklom iz Sinkjanga. Kineska provincija Sinkjang činila je osam od 13 VRO-a koje je CBP izdao 2020. godine – sve proizašle iz navoda o prisilnom radu.

Zvaničnici CBP-a i stručnjaci za ljudska prava procjenjuju da je negdje između milion i tri miliona Ujgura, Kazahstanaca i drugih u pritvoru u onome što je američki državni sekretar Majk Pompeo nazvao “kampovima za interniranje” širom kineske provincije Sinkjang. Postoji oko 1.300 ovih objekata rasutih širom regiona i oni su navodno primorali pritvorenike da rade bez naknade u obližnjim fabrikama, prema istim zvaničnicima.

Dokazi iz kineskih vladinih dokumenata i medijskih izvještaja ukazuju na to da su stotine hiljada Ujgura u Sinkjangu prinuđene da ručno beru pamuk radom koji je propisala država, navodi se u izvještaju Centra za globalnu politiku objavljenom prošlog mjeseca. Kineska vlada snažno negira sve tvrdnje o prisilnom radu u Sinkjangu. „Ovo sam već rekao i ponoviću: proizvedeno u Kini ne označava samo zemlju porijekla“, rekao je Kučineli. „To je oznaka upozorenja.“

Pamuk je najveći izvoz Sinkjanga; Izvoz pamuka iz Kine otprilike je 9 milijardi dolara industrije. Prošlog mjeseca, CBP je izdao VRO za proizvodnu i građevinski korpus Sinkjang, koji je činio 17% tog izvoza pamuka. CBP još nije kvantifikovao veličinu izvoza paradajza u Sinkjangu, ali ukupna proizvodnja paradajza u Kini je industrija vrijedna 10 miliona dolara, prema podacima o izvozu iz 2019. Zvaničnici CBP-a su tokom poziva u srijedu naglasili da većina tereta pada na uvoznike i potrošače – podstičući ih da marljivo istražuju svoje lance snabdijevanja prije kupovine predmeta iz Kine uopšte.

„Ako kupujete odjeću i ona je znatno niža od poštene tržišne vrijednosti bilo gdje drugdje, postoji razlog za to“, rekao je vršilac dužnosti komesara CBP-a Mark A. Morgan. „Odvojite nekoliko minuta, shvatite odakle dolazi – da li dolazi iz ovog regiona?“ Koalicije za ljudska prava pohvalile su mjere preduzete od SAD protiv navodnih zloupotreba Pekinga. „CBP-ova akcija je poziv na buđenje sa visokim decibelom bilo kojoj marki odjeće koja i dalje negira rasprostranjenost i problem prisilnog rada proizvedenog pamuka iz regije Ujgur“, rekao je Skot Nova, izvršni direktor Konzorcijuma za radnička prava, član koalicija za okončanje ujgurskog prisilnog rada.

„Prošli su dani kada bilo koja velika marka odjeće može bezbjedno da profitira od pamuka Sinkjang.“ Provjera kineskih akcija u Sinkjangu pojačala se posljednjih mjeseci zbog navoda o prisilnoj sterilizaciji njihovog ujgurskog stanovništva koji su se pojavili prošlog leta. Ispitivanje se našlo na društvenim mrežama prošle nedjelje, kada je Tviter uklonio kontroverzni tvit kineske ambasade u SAD.

U tvitu je ambasada podijelila neutemeljeni izvještaj o porastu stanovništva u Sinkjangu i napisala da muslimanske žene u provinciji „nisu više mašine za pravljenje beba “, dodajući da je smanjenje rasta stanovništva dovelo do pada terorizma. „Poslije daljeg pregleda preduzeli smo mjere u vezi sa ovim tvitom zbog kršenja naših pravila protiv dehumanizacije“, rekao je portparol Tvitera.

 

(abcnews.go.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije