Connect with us

Globus

SLAVLJE NA ULICAMA: Argentina legalizovala abortus

Published

on

Foto: Rojters

Argentinke slave legalizaciju abortusa na ulicama Buenos Airesa. Pogledajte na sljedećem linku Rojtersov video:

2020-12-30T102927Z_1_LWD0018VP1AH3_RTRWNEV_C_3144-ARGENTINA-ABORTION-CELEBRATIONS

Senat Argentine je usvojio zakon o legalizaciji abortusa, što se smatra pobjedom ženskog pokreta koji se decenijama borio za to pravo.

Argentina je najveća latinoamerička zemlja koja je legalizovala abortus, a očekuje se da će odluka parlamenta imati uticaj na druge zemlje regiona u kojem je ta procedura uglavnom zabranjena.

Prema danas usvojenom Zakonu, abortus će biti legalan do 14 nedjelje trudnoće, a posle toga jedino u slučaju silovanja i ugroženosti života majke. Prekid trudnoće do sada je bio dozvoljen jedino u ta dva slučaja, iako aktivisti navode da to u nekim provincijama nije uvažavano.

Uprkos oštrom protivljenju uticajne Rimokatoličke crkve, Senat je usvojio Zakon sa 38 glasova za i 29 protiv, uz jedan uzdržan, posle maratonske debate koja je počela juče posle podne.

I protivnici i pristalice abortusa okupili su se danas ispred Senata, uz slavlje građana i aktivista koji su se dugo zalagali za legalizaciju prekida trudnoće.

Feministički pokret u Argentini zahtevao je legalizaciju abortusa duže od 30 godina, a aktivisti navode da bi današnje usvajanje Zakona moglo da bude tačka preokreta u Latinskoj Americi, gde je izrazit uticaj Rimokatoličke crkve.

Prema podacima vlasti, nelegalni abortusi su doveli do smrti 3.000 osoba u Argentini od 1983. godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije