Connect with us

Svijet

SMRTNA KAZNA U SLUČAJU OSUDE: Irak izdao nalog za hapšenje Trampa zbog optužbi za ubistvo Soleimanija

Published

on

Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP via Getty Images

Organi reda u bliskoistočnoj državi sada traže američkog predsjednika zbog naređenja za ubistvo iranskog generala Kasima Soleimanija i iračkog komandanta Abu Mahdija al-Muhandisa.

Pod kaznom smrću ako na kraju bude osuđen, irački sud je u četvrtak izdao nalog za hapšenje američkog predsjednika Donalda Trampa zbog naređivanja atentata dronom na Bagdadskom međunarodnom aerodromu iranskog generala Kasema Soleimanija i iračkog vojnog komandanta Abu Mahdija al-Muhandisa u januaru prošle godine.

Prema Associated Press-u:

Al-Muhandis je bio zamjenik vođe državno sankcionisanih Snaga narodne mobilizacije, krovne grupe sastavljene od niza milicija, uključujući grupe koje podržava Iran, formirane za borbu protiv grupe Islamska država.

Soleimani je bio na čelu ekspedicione snage Kuds Iranskog korpusa revolucionarne garde.

Nalog za hapšenje odnosio se na optužbu za ubistvo s predumišljajem, koje predviđa smrtnu kaznu po osudi. Malo je vjerovatno da će biti sproveden, ali simboličan u dane koji su padali tokom Trampovog predsjednikovanja.

U utorak je iranska vlada izdala zahtjev “crvenog obavještenja” da evropska služba Interpol uhapsi Trampa, kao i 47 drugih američkih zvaničnika zbog njihove uloge u ubistvu Soleimanija.

“Islamska Republika Iran vrlo ozbiljno prati progon i kažnjavanje onih koji su naredili i izvršili ovaj zločin,” rekao je novinarima u utorak Golamhosein Esmaili, portparol iranskog pravosuđa.

Zagovornici ljudskih prava širom svijeta i pravni stručnjaci u Ujedinjenim nacijama tvrde da je ubistvo Soleimanija, Al-Muhandisa i drugih tokom američkog bombardovanja bilo očigledno i nečuveno kršenje međunarodnog prava.

U izjavi koju je u četvrtak objavio irački istražni sud Rusafa navodi se da je „sudija odgovoran za istragu atentata na Abu Mahdija al-Muhandisa i njegove kolege izdao nalog za hapšenje odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa prema članu 406 iračkog kaznenog zakona“.

Prema Rudav Njuz, član 406 nalaže da se „nasilno ubijanje druge osobe u mnogim slučajevima kažnjava smrću, uključujući ubistvo s predumišljajem i smrt javnog zvaničnika ili agenta“.

Kako je u Iraku raspisana nova potjernica – u velikoj mjeri simbolična, osim ako uskoro bivši predsjednik ne odluči da putuje u tu zemlju – Tramp se suočava i sa domaćim pozivima za hapšenje, impičment ili svrgavanje s funkcije nakon napada nasilne rulje u srijedu na američki Kapitol.

 

(commondreams.org)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije