Connect with us

Region

SRBIJA: Ministarstvo trgovine zabranilo oglašavanje robe s natpisom „Nož, žica“

Published

on

(FOTO: FB)

Tržišna inspekcija zabranila je preduzeću “011 Shop” iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom “Nož, žica”, koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, rekao je za Betu državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić.

„Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva“, kazao je Кandić.

On je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas podnijeta krivična prijava protiv preduzeća „011 Shop“ zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

Kako navodi b92, sporni duksevi sa pokličom karakterističnim za nacionaliste i desničare ponuđen je u onlajn prodaji i na Instagram profilu ovog brenda, koji su korisnici masovno prijavljivali.

Ubrzo je duks povučen iz prodaje, a nalog na Instagramu im je deaktiviran.

Na sajtu su i dalje ostali u ponudi drugi sporni odijevni predmeti sa natpisima poput “Dogodine u Prizrenu”, a sada je sajt ovog brenda suspendovan.

Na majice i dukseve ovog brenda reagovao je i analitičar Florijan Biber na Tviteru.

“Ako poričete genocid, postoji marka majici u Beogradu za vas”, napisao je Biber ostavivši nekoliko primjera motiva sa majici, poput Željka Ražnatovića Arkana i natpisa “Sloga biće poraz Vragu”.

Prije nego što im je suspendovan sajt, srpski brend se oglasio na svom Fejsbuk profilu.

“Želimo da uputimo izvinjenje svima koje smo uvrijedili našom objavom. Nije nam bila namjera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti. Poruka artikla je potpuno izvučena iz konteksta”, naveli su u svojoj objavi.

Dodali su da se prvenstveno izvinjavaju svojim prijateljima i saradnicima muslimanske vjeroispovesti.

1 Comment

1 Komentar

  1. Evolucija

    16.01.2021. at 12:13

    Dug je put od majmuna do čovjeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije