Connect with us

Region

SRBIJA: Sprema se zakon o zaštiti od vrijeđanja Vučićeve porodice i ostalih funkcionera vlasti

Published

on

Vučić

U Srbiji je u proceduru upućena inicijativa za uvođenje novoga kaznenog djela u tamošnju pravnu praksu, kojim bi se porodice  političke elite zaštitile od neprimjerenih kritičkih i uvredljivih opaski građana. Djelo je nazvano “Napad na psihički integritet i spokojstvo članova porodice najviših državnih funkcionera”, a predlagači za počinitelje predviđaju kaznu i do pet godina zatvora.

Premda pravni stručnjaci u Srbiji ovaj prijedlog smatraju posve apsurdnim, te tvrde da mu je jedini cilj dodvoravanje Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima, predlagač Mario Spasić u ime Udruženja za monitoring ljudskih prava i borbu protiv korupcije smatra ga itekako potrebnim, držeći kako su pojave vrijeđanja članova porodica najviših državnih funkcionera  poprimile alarmantne razmjere. Prema njegovom sudu, u Srbiji je  izbrisana granica između političara i predstavnika najviših državnih institucija, te se svakodnevno na najmorbidnije načine napadaju vršioci  najviših dužnosti i članovi njihovih porodica.

“ Svi koji nemaju mjeru i koji lažima i poluistinama narušavaju integritet člana porodice predstavnika najvišeg državnog organa trebaju biti tretirani kao počinitelji budućega kaznenog djela, a teret dokazivanja istinitosti tih tvrdnji bio bi na svima onima koji javno plasiraju takve informacije. Time bi se uveo red i u istinitost medijskog izvještavanja – vizionarski navodi Spasić.

Na pitanje hoće li mediji kazneno odgovarati i ako objave fotografiju člana porodice nekog funkcionara s, primjerice, pripadnicima kriminalnog miljea, pokretač ove regionalno respektabilne inicijative nije znao dati jasan odgovor.

Dežurni srbijanski optimisti u redovima pravnih eksperata zasad procjenjuju kako čak ni u današnjoj Srbiji ta monumentalna glupost od zakonskog prijedloga ne može proći, premda je potreba članova Vučićeve stranke da mu se što efektnije dodvore postala raširenija od koronavirusa.

(Slobodna Dalmacija)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije