Connect with us

Globus

Svemirska letjelica Ujedinjenih Arapskih Emirata zabilježila prvu fotografiju Marsa

Published

on

Svemirska letjelica Hope Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zabilježila je prvu fotografiju Marsa nakon što je ove sedmice ušla u orbitu Crvene planete.

Ovim postignućem UAE je ušla u historiju kao prva arapska zemlja koja se našla u blizini četvrte planete u Sunčevom sistemu, nabližeg susjeda Zemlje.

“Prva fotografija Marsa koju je zabilježila letjelica Hope je veliki trenutak u našoj historiji i predstavlja pridruživanje Ujedinjenih Arapskih Emirata naprednim državama koje su uključene u istraživanje svemira. Nadamo se da će ova misija dovesti do novih otkrića o Marsu koja će biti od koristi čovječanstvu”, navodi se na Twitter nalogu koji prati misiju UAE.

Nakon prve fotografije očekuje se da će emiratska letjelica napraviti još seriju sličnih prizora tokom svoje misije proučavanja vremenskih i klimatskih promjena na Marsu.

Fotografiju na visini od 24.700 kilometara iznad površine Marsa snimio je EXI instrument letjelice Hope, jedan dan nakon ulaska u orbitu Crvene planete.

U gornjem lijevom dijelu fotografije prikazan je sjeverni pol Marsa koji je obasjan sunčevom svjetlošću. Na fotografiji se može vidjeti i skupina kanjona na Marsovom ekvatorskom području, poznata kao Valles Marineris, te vulkani Ascraeus Mons, Pavonis Mons i Arsia Mons. Podsjetimo da je na sjevernoj polutki Marsa smješteno nekoliko desetina ugašenih vulkana, prenosi Klix.

Letjelica Hope sada kruži oko Marsa na udaljenosti između 1.000 i 50.000 kilometara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije