Connect with us

Globus

TEDROS: “Katastrofalni moralni neuspjeh” ako bogate zemlje prigrabe vakcine nauštrb siromašnih

Published

on

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorio je danas da će se svijet suočiti sa “katastrofalnim moralnim neuspjehom” ako bogate zemlje prigrabe vakcine protiv virusa COVID-19 na uštrb siromašnih zemalja.

“Treba da budem otvoren. Svijet je na ivici katastrofalnog moralnog neuspjeha, čija cijena će biti plaćena životima i sredstvima za život u najsiromašnijim zemljama sveta”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na otvaranju virtuelnog sastanka upravnog odbora organizacije u Ženevi.

On je osudio “egoistički” stav bogatih zemalja i oštro kritikovao proizvođače vakcina koji traže regulatorna odobrenja u bogatim zemljama rađe nego da podnesu svoje podatke Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da dobiju zeleno svijetlo za upotrebu njihove vakcine na svjetskom nivou.

Ocijenivši da je kompromitovan ravnopravan pristup vakcinama protiv korona virusa širom svijeta, on je rekao da je 39 miliona doza vakcina protiv korona virusa dato u svijetu u 49 bogatih zemalja. On je naveo primjer da je jednoj siromašnoj zemlji dato samo 25 doza.

“Ne 25 miliona, ne 25.000, nego samo 25”, rekao je Tedros ne navodeći o kojoj zemlji je riječ.

Tedros je pohvalio naučno dostignuće proizvodnje vakcina za manje od godinu dana od izbijanja pandemije u Kini. Istovremeno je ukazao da iako neke zemlje daju uvjeravanja o ravnopravnom pristupu vakcinama one daju prioritet svojim sporazumima sa proizvođačima, čime podižu cijene i pokušavaju da zaobiđu red.

Rekao je da su 44 sporazuma potpisana u 2020. između tih zemalja i proizvođača i najmanje 12 od početka godine. Po njegovim riječima situacija se dalje pogoršava time što su proizvođači dali prioritet za odobrenje tih vakcina regulatornim tijelima u bogatim zemljama gdje je dobit najviša umjesto da podnesu kompletne podatke SZO.

“Taj egoističan pristup ne samo da ugrožava najsiromašnije i najosetljivije u svijetu, nego je takođe osuđen na neuspjeh”, upozorio je on. “Takvo djelovanje će samo produžiti pandemiju i naše patnje, kao i restrikcije potrebne da se ona suzbije”, rekao je Tedros.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije