Connect with us

Region

TO SE ZOVE UCJENA: Najveća veledrogerija u Hrvatskoj zbog duga obustavila isporuku lijekova bolnicama

Published

on

Najveća hrvatska veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog duga od 2,1 milijarde kuna (277 miliona eura).

Od tog iznosa 1,4 milijarde kuna (185 miliona eura) su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lekove na recept. Ovaj potez Medike znači da nijedna bolnica danas nije dobila nijednu kutiju leka iz te veledrogerije, a njene dnevne isporuke iznose oko 5 miliona kuna (660.000 eura).

Naime, poslednjih mjesec dana veledrogerije upozoravaju da više ne mogu da kreditiraju bolnice i apoteke jer je dug dosegao 6,5 milijardi kuna (858 miliona eura). No, na njihove pokušaje da se problem riješi nije bilo konkretnih poteza pa se dugovi gomilaju, ali sad već i za lijekove koji se izdaju na recept.

Na probleme je prije nedjelju dana upozorila i Koordinacija veledrogerija pri HUP-u koja je istakla da bi “snabdijevanje lijekovima uskoro moglo da postane ograničeno, što će najviše osjetiti pacijenti”, prenosi Jutarnji list.

Naglasili su da situacija nikad nije bila gora te da se dug od decembra do kraja februara povećao za 900 miliona kuna (118 miliona eura). Rekli su i kako je čak 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo da plaća lijekove, a dug je dostigao 4 posto državnog budžeta.

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg rekao je za Novi list kako od danas nijedna kutija leka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje rokove.

“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu. Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna (264 miliona eura), u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna (132 miliona eura), a platili su nam najviše sto miliona kuna (13,2 miliona eura). Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”, rekao je Herceg.

Dodaje da tako Vlada ugrožava poslovanje kompanije, isplatu obaveza državi, pa i plata radnicima i da nije bilo druge nego odmah obustaviti isporuke.

Ministar zdravlja Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je Medika objavila kako obustavlja dostavu lijekova svim bolnicama u Hrvatskoj. Beroš je rekao kako su “duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama” te da je riječ o “hroničnoj boljki zdravstva koji traje već decenijama”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije