Connect with us

Svijet

U ČEŠKOJ 20.000 ŽRTAVA KOVIDA: Porast broja umrlih sličan kao 1945.

Published

on

Foto: Beta/AP

U Češkoj od 10,7 miliona stanovnika broj žrtava od početka izbijanja pandemije Kovid-19 prešao je 20.000, više od 90 odsto njih su stariji od 65 godina i porast broja umrlih za godinu dana sličan je kao 1945. godine kada se završio Drugi svjetski rat.

Od proljeća kada je počela pandemija u Češkoj, zaključno sa petkom, preminulo 20.194 ljudi, novozaraženih je 14.676, što je za preko 3.300 više nego prije nedjelju dana.

Trenutno je u bolnicama na liječenju 7.266 Kovid-19 pacijenata, od čega je 1.507 sa teškim simptomima na intenzivnoj njezi ili respiratorima, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Pandemija Kovid-19 već sada je istorijski događaj u Češkoj sa četvrtim najvećim brojem žrtava poslije Drugog svjetskog rata u kome je stradalo 360.000 vojnika i civila, Prvog svjetskog rata koji je odnio 140.000 života i španskog gripa 1918. i 1919. godine kada je, prema procjeni istoričara, preminulo 44.000 do 82.600 Čeha.

Prošle godine je u toj zemlji, prema podacima Zavoda za statistiku, preminulo više od 129.000 ljudi, što je za 15 odsto više nego tokom 2019.

Češka vlada će od 1. marta pokušati da uspori život u zemlji, ograniči mobilnost stanovnika i kontakte tako da građani naredne tri nedjelje smiju da se kreću samo u okrugu gdje žive. U šetnju u prirodu moći će da izlaze samo u svojoj opštini, a zabranjene su posjete i članovima porodice u drugom domaćinstvu, osim nužnih i hitnih, a ni napolju ne bi trebalo da se kreću zajedno, ni u dozvoljenoj grupi od dvoje ljudi koji ne žive u istom domaćinstvu.

Češka je u lokdaunu, sa policijskom časom od 21 čas uveče do pet ujutru neprekidno još od 28. decembra, a vanredna situacija na snazi je još od 5. oktobra.

“Čekaju nas paklene tri nedjelje”, najavio je premijer Andrej Babiš i apelovao na Čehe da vladi daju još jednu šansu, izdrže još tri nedjelje da ostaju samo kod svojih kuća bez obzira na mnoge greške koje je, kako je priznao premijer, vlada učinila do sada u borbi protiv pandemije.

Cijela zemlja biće oblijepljena plakatima sa porukom “Ostanite kod kuće. Pomozimo našim ljekarima. Spasite živote Zajedno to možemo”, inspirisanim britanskom kampanjom u borbi protiv pandemije.

“Nikad nije kasno reći ljudima da i oni mogu da budu heroji i spasu živote. Dovoljno je da ostanu kod kuće a napolju da dosljedno nose masku nivoa zaštite FFP2”, kazao je šef Centralnog kriznog štaba, ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Povjerenje u vladu premijera Babiša spalo je na “najniže grane”, pošto prema anketi za Svjetsku zdravstvenu organizaciju sada čak 76 odsto Čeha vjeruje da vlada “pojma nema” kako da se bori sa koronom, dok je u uspješno savladanom proljećnom talasu, kada su premijer i ministri odluke prepuštali stručnjacima epidemiolozima, mjere vlade poštovalo i podržavalo čak njih 80 odsto.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije