Connect with us

Globus

UPRKOS ODLUCI VRHOVNOG SUDA: Tramp tvrdi da je dobio izbore!

Published

on

VAŠINGTON — Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je na Tviteru odluku Vrhovnog suda SAD da odbaci tužbu kojom se traži poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u ključnim državama, javlja Glas Amerike.

Dobio sam izbore sa velikom razlikom, ali zapamtite, jedino ako govorimo o legalnim glasovima, a ne lažnim glasačima koji su se, nekim čudom, svuda pojavili! Kakva sramota!”, napisao je Tramp na Tviteru.

Tužbu kojom se traži poništavanje rezultata izbora u Pensilvaniji, Džordžiji, Mičigenu i Viskonsinu podnijela je savezna država Teksas, uz podršku Trampovih saradnika.

Vrhovni sud donio je presudu po kojoj Teksas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Teksas nije uspio da dokaže pravnu opravdanost interesovanja za način na koji druge države sprovode i održavaju izbore”, navodi se u kratkom saopštenju najviše američke sudske instance.

Inače, tužbu je podržalo 19 državnih tužilaca i 127 članova Kongresa iz redova republikanaca. U sve četiri pomenute države Džozef Bajden bio je predviđeni pobjednik predsedničkih izbora.

Vrhovni sud je odlučno i brzo odbacio posljednji napad Donalda Trampa i njegovih saveznika na demokratski proces“, saopštio je Majk Gvin, portparol kampanje Džozefa Bajdena i Kamale Haris.

Gvin je primijetio da to, kako je rekao, ne predstavlja iznenađenje.

Desetine sudija, izbornih zvaničnika, pa čak i Trampov državni tužilac, odbacili su njegove besmislene pokušaje negiranja izbornog poraza. Pobjedu izabranog predsednika Bajdena Elektorski koledž će potvrditi u ponedjeljak i on će položiti zakletvu 20. januara“, poručio je Gvin.

Aktuelni američki predsjednik osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinijelo da umjesto njega – izbornu pobjedu odnese demokratski kandidat.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsjedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Nakon potvrde izbornih rezultata za šta američke države imale rok do osmog decembra – u ponedjeljak 14. decembra trebalo bi da se održi glasanje Elektorskog koleža.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsjednik Džozef Bajden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije