Connect with us

Globus

USA: Nakon 67 godina, izvršena smrtna kazna nad ženom, ko je Lajza Montgomeri?

Published

on

Lajza Montgomeri

Jutros je pogubljena Lajza Montgomeri, jedina žena koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne. Njezino pogubljenje prvo je sprovedeno nad ženom od 1953. godine.

Montgomeri (52) je 2007. osuđena u Misuriju zbog otmice i ubistva Bobi Džo Stinet, žene u osmom mjesecu trudnoće čiju je bebu izvadila iz materice. Dijete je preživjelo.

Pogubljenje Montgomeri više je puta odgađano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju shvatiti razlog kazne, međutim, Vrhovni sud je uklonio posljednju prepeku, odbacujući odluku nižeg suda o odgađanju.

Zlostavljana je od najranijeg djetinjstva

Lajzu Montgomeri tragedije su pratile cijeli život, a sve je počelo i prije nego što je rođena. Prema izjavama njenog oca, Lajzina majka opijala se kroz cijelu trudnoću, zbog čega je njihova ćerka  rođena s fetalnim alkoholnim sindromom.

Prvo seksualno zlostavljanje doživjela je sa samo tri godine. Njenu osmogodišnju sestru Dajanu tada je silovao muškarac koji ih je trebao čuvati. Lajza je cijelo vrijeme ležala u istom krevetu.

Lajza kao djevojčica

Sa 11 godina to je iskusila i na svojoj koži. Njen očuh Džek Klajner, pijanac koji je redovno tukao Lajzu i njenu majku, počeo ju je silovati jednom ili dva puta sedmično. Idućih godina silovanje je postalo toliko uobičajeno da je Klajner izgradio posebnu sobu pored njihove kamp-kućice u kojoj ih je mogao zlostavljati, a da niko ne čuje zapomaganje, piše Tje Guardian.

Dok bi je silovao i zlostavljao, očuh je Lajzu gušio jastukom. Ako bi se opirala, njenom glavom bi udarao u betonski pod, zbog čega je pretrpjela povrede mozga koje će i kasnije biti vidljive na magnetskoj rezonanci.

S vremenom je zlostavljanje postajalo sve gore, a u tome je učestvovala i njena majka koja bi u zamjenu za kućne radove prodavala Lajzino tijelo električarima i vodoinstalaterima.

U tinejdžerskoj se dobi Lisa Montgomery povjerila rođaku koji je u to vrijeme bio zamjenik šerifa. Rekla mu je da je muškarci vežu, premlaćuju je i uriniraju po njoj. Umjesto da joj pomogne, rođak ju je odvezao automobilom i ostavio u kući njenog očuha.

Kad se njena majka rastala i od svog drugog supruga, ona i Lajza su na sudu svjedočile o seksualnom zlostavljanju. Sudac je prigovorio majci da je trebala prijaviti zlostavljanje, ali ni on sam to nije učinio, piše BBC.

Zlostavljana i u braku

S 18 godina Lajza  udala za sina svog očuha. U pet godina je rodila četvoro djece, ali nije pobjegla od zlostavljanja.

Počela je da pokazuje znake mentalnih bolesti.

U međuvremenu, ponovo se udala. U tom razdoblju je počela tvrditi da je trudna iako to nije bilo moguće. Naime, nakon rođenja četvrtog djeteta Lajza je prošla postupak trajne sterilizacije.

Kako tvrde njeni branioci, Lajza je strahovala da će je bivši suprug uhvatiti u laži i iskoristiti to da dobije starateljstvo nad njihovom djecom. Upravo taj strah će na kraju dovesti do zločina zbog kojeg će Montgomeri biti osuđena na smrtnu kaznu.

Ubistvo Bobi Džo Stinet

Početkom 2004. godine, kadaje imala 36 godina, Lajza  Montgomeri je iz svog doma u Kanzasu otputovala u gradić Skidmor u Misuriju. Tamo se trebala sresti s Bobi Džo Stinet, ženom u osmom mjesecu trudnoće, koju je upoznala na forumu za ljubitelje pasa.

Sa Stinet  se dogovorila da će kupiti jednog od njenih štenaca, ali čim je Lajza ušla u njen dom, napala je trudnicu i udavila je užetom. Dijete je preživjelo i Lajza ga je odnijela u svoj dom u Kanzasu. Tvrdila je da je to njeno dijete koje je rodila dan ranije.

Policija joj je vrlo brzo ušla u trag, oduzela joj dijete i vratila ga ocu.

Nakon hapšenja su branioci odbranu temeljili na teoriji da je Stinet ubio Lajzin brat, iako je on imao u to vrijeme čvrsti alibi. Tim advokata koji je kasnije preuzeo odbranu, tvrdi da je taj potez uništio njen kredibilitet, zbog čega je na kraju i propala odbrana utemeljena na neuračunljivosti, piše BBC.

Poroti je trebalo pet sati da je proglase krivom, a već je idući dan Lajza Montgomeri osuđena na smrtnu kaznu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije