Connect with us

Svijet

VAKCINACIJA USPORENA: U Indiji pad broja slučajeva zaraze korona virusom

Published

on

Prvi put u više nedjelja dnevni broj novozaraženih od korona virusa u Indiji pao je ispod 300.000 nastavljajući silazni trend u zemlji koja nastoji da se izbori sa Kovidom-19.

Indijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je potvrđeno oko 280.000 novih slučajeva zaraze i 4.106 umrlih u posljednja 24 časa.

Smatra se da su oba ova brojčana podatka manja od stvarnih.

Pad broja novozaraženih, daje tračak nade u Indiji, ali manjak kreveta i kiseonika u bolnicama pokazuje da kriza korona virusa još nije prošla.

Indijska država Gudžarat na zapadnoj obali sprema se za jak ciklon koji utiče na sprovođenje mjera oko korona virusa i na vakcinaciju. Ciklon Taukte već je izazvao velike poplave i očekuje se da će stići do kopna kasno danas ili rano sjutra. U državi Gudžarat na dva dana je prekinuta antikovid vakcinacija zbog ciklona.

Međutim i u cijeloj Indiji sprovođenje vakcinacije ide sporo. Od kada je zemlja otvorila vakcinaciju za sve odrasle ovog mjeseca stopa primanja doza je pala, i mnoge države navode da nemaju dovoljno zaliha vakcina. U toku proteklog mjeseca broj zaraženih se utrostručio, a broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 se povećao šest puta dok je stopa vakcinacije pala za 40 odsto.

Južna država Karnataka prekinula je vakcinisanje osoba u starosnoj grupi od 18 do 44 godina u državnim centrima, a jedan broj indijskih država pokušava direktno da nabavi vakcine iz inostranstva da bi nadoknadila nedostatak u zemlji.

Zdravstveni zvaničnici rekli su juče da će oko pet miliona doza vakcina biti poslato indijskim državama ove nedjelje.

Indija ima drugi najveći broj zaraženih od korona virusa na svijetu poslije SAD sa više od 24 miliona potvrđenih zaraza i 270.000 umrlih.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije