Connect with us

Region

VRAĆENA SPORNA IKONA: Stavljena u sef u Dodikovom kabinetu

Published

on

Sporna ikona iz Luganska

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija predao je ikonu koju je predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ikona je stavljena u sef u kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Na pitanje da li su dobili odgovore iz Ambasade Ukrajine u Sarajevu na zahtjev o dostavljanju informacija u vezi sa ikonom, iz kabineta su naveli da, uprkos tome što se nastavlja sa raznim insinuacijama i iznošenjem neistina, nisu dobili tražene informacije.

Ambasadi Ukrajine obratili smo se preko Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, ali još nismo dobili dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, niti da se nalazi na listi otuđenih artefakata, istakli su iz Dodikovog kabineta.

Prema saznanjima Dodikovog kabineta, predmetna ikona se ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje. 

Ministarstvo spoljnih poslova: Saznali smo iz medija

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je iz medija saznalo da je ambasador u Moskvi Željko Samardžija stigao u zemlju, ali od sinoć nisu uspjeli da stupe u kontakt s njim kako bi imali informaciju o spornoj ikoni iz Luganska koju je trebalo da donese iz Rusije. To je za N1 potvrdio Denis Hadžović, šef kabineta ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

“Shodno tome uputili smo informaciju Tužilaštvu BiH, jer postoji međunarodni karakter, koji je jasno naveden i u diplomatskoj noti Ruske Federacije, gdje oni preporučuju da se iskoriste svi pravni mehanizmi, odnosno da se putem Interpola dođe do saznanja u vezi sa poklonom i da se o tome obavijeste”, rekao je Hadžović.

On je dodao da su zbog toga, kao i nemogućnosti da stupe u kontak s ambasadorom Samardžijom, uputili informaciju za preduzimanje mjera iz nadležnosti Tužilaštva BiH, s obzirom na, kako je naveo, sve insinuacije da se radi o vrijednom predmetu, koji opterećuje međunarodne odnose BiH, Rusije i Ukrajine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije