Connect with us

Globus

VUHAN: Dok je ostatak svijeta u haosu, tamo vrvi od noćnog života

Published

on

Nijedan slučaj nije prijavljen od 10. maja (FOTO: bloomberg)

Vuhan, kineski grad odakle je krenula  pandemije korona virusa, ponovo je otvorio noćne klubove, dok ostatak svijeta o tome za sad može samo da sanja.

Noćni život u Vuhanu vraća se u punom jeku gotovo sedam mjeseci nakon što je grad uspostavio strogo zatvaranje. Društvenim mrežama šire se snimci žurki, a takve scene u ostatku svijeta trenutno su nezamislive. Mladi stanovnici Vuhana uživaju u izlascima, gužvi, druženju u klubovima i hrani na uličnim štandovima. Čini da se dobro nadoknađuju izgubljeno vrijeme tokom perioda zatvaranja.

“Osjećam se kao da živim neki drugi život nakon prvog talasa epidemije u Vuhanu”, rekao je Žang Kviong (29) koji je rođendan proslavio s prijateljima u prepunoj pivnici.

U Vuhanu nije prijavljen nijedan novi slučaj lokalne transmisije korona virusa još od 10. maja. Imali su jedno od najstrožih zatvaranja na svijetu.

Grad od 11 miliona stanovnika bio je odsječen od ostatka Kine, iznenadno zatvaranje započelo je 23. januara. Putevi su bili blokirani, vozovi, autobusi i avioni nisu mogli u grad. Gotovo 3.900 od 4.634 slučajeva smrti od korone zabilježeno je upravo u Vuhanu.

Studenti, muzičari, umjetnici i mladi radnici, kičma noćnog života Vuhana, ispričali su svoje priče o tome kako im je bilo mjesecima zatvorenim u kućama. Mnogi su se pripremali za vrijeme kad se grad bude ponovo otvorio. To vrijeme je došlo.

“Neka od nove muzike svakako će biti o pandemijskom vremenu”, kaže Vang Šingao, frontmen pop-rok grupe iz Vuhana, Mad Rat, koji je privukao više od stotinu ljudi na svom koncertu koji je održao u srijedu naveče, prenosi “Index.hr.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije