Connect with us

Globus

ZBOG NOVOG KORONAVIRUSA: Dio zemalja EU uvodi restrikcije na putnički saobraćaj sa Britanijom

Published

on

Nekoliko evropskih zemalja uvelo je restrikcije na putovanja u i iz Velike Britanije – usljed pojave nove vrste koronavirusa koji se na tom području brzo širi.

Belgija je objavila da će zatvoriti granice svoje zemlje za avio i željeznički saobraćaj iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Holandija je u nedjelju obustavila letove za putnike iz Ujedinjenog Kraljevstva – objavivši da će ograničenje trajati do 1. januara. Holandske vlasti saopštile su da prate kako se situacija razvija i da se mjere razmatraju i u vezi sa drugim vidovima prevoza.

Italijanske vlasti najavile su uvođenje sličnih mjera, dok Njemačka razmatra mogućnost uvođenja restrikcija na letove iz Ujedinjenjenog Kraljevstva i Južne Afrike, gdje je takođe utvrđeno prisustvo nove vrste Kovida 19 – saopštilo je njemačko Ministarstvo zdravlja.

Austrija planira da zabrani letove iz Britanije, javila je tamošnja novinska agencija, pozivajući se na Ministarstvo zdravlja.

Španske vlasti su saopštile da su kao odgovor na, kako je navedeno, poteze nekih od partnera Evopske unije, zatražila koordiniranom mišljenje Evropske komisije i Evropskog saveta u vezi sa novonastalom situacijom.

Zbog nove vrste virusa Britanija odustala od popuštanja mera tokom Božića

London i jugoistočna Engleska mogli bi ostati pod strožijim mjerama suzbijanja koronavirusa tokom narednog perioda, izjavio je britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok.

On je rekao da će za sprječavanje širenja nove vrste koronavirusa, registrovanog u Velikoj Britaniji, biti potrebno da se odustane od planova ublažavanja restriktivnih antipandemijskih mera tokom božićnih praznika.

Stručnjaci su utvrdili da se nova vrsta Kovida 19 širi 70 odsto brže od soja koji je uzrok jednogodišnje aktuelne globalne pandemije.

Henkok je rekao da je subotnja odluka donijeta odmah pošto je utvrđeno da nova vrsta virusa doprinosi povećanju broja novooboljelih od Kovida 19 na području Britanije.

Britanska vlada našla se na meti kritika zbog pooštravanja mera koje obuhvataju više od 16 miliona građana svega nekoliko dana uoči Božića.

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je plan o ublažavanju mjera po kojima je najmanje tri domaćinstva dobilo odobrenje da u zatvorenom prostoru provede pet prazničnih dana. Uvedene su mjere nalik onima iz marta kada je proglašeno takozvano nacionalno zatvaranje koje je primenjeno na London i jugoistočnu Englesku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je u kontaktu sa britanskim zvaničnicima u vezi sa novim sojem virusa.

“I dalje nam dostavljaju informacije i rezultate analiza. Informisaćemo naše članice i javnost o karakteristikama i posljedicama virusa kada budemo znali više”, piše na Tviteru.

Holandija će zabraniti putničke letove iz Ujedinjenog kraljevstva od nedjelje zbog novog soja koronavirusa.

Zabrana će važiti do 1. januara, a druge mere zavisiće od razvoja situacije.

U Holandiji je početkom decembra otkriven isti soj koronavirusa kao Velikoj Britaniji.

U Velikoj Britaniji su uvedene nove, strože mjere pred Božić i novogodišnje praznike. London i jugoistok Engleske su skoro potpuno zatvoreni, a zvaničnici su apelovali na građane da ostanu kod kuće. Savjetovano je i da se ne izlazi iz Londona i drugih jugoistočnih gradova u Engleskoj.

“Ne možemo provesti Božić onako kako smo planirali“, rekao je britanski premijer i istakako da se ranije najavljeno popuštanje mjera za praznike neće desiti, i da neće biti dozvoljeno miješanje članova različitih domaćinstava na jugoistoku Engleske i Londonu, dok je u ostalim krajevima dozvoljeno spajanje dva domaćinstva.

Kakav je novi soj koronavirusa?

Naučnici kažu da su detektovali 23 promjene u odnosu na postojeći tip koronavirusa, među kojima je glavna da se mnogo brže prenosi – zbog čega se ponovo u fokus stavlja održavanje fizičke distance.

Otkako je virus izašao iz Vuhana otkrivene su mnoge njegove mutacije, i za većinu virusolozi kažu da nijesu značajne, ali ova jeste zbog veće zaraznosti.

Britanski naučnici upozoravaju da ovaj soj može da postane dominantan, kao i da se može naći i u drugim zemljama.

Ipak, nadaju se da ovaj soj neće biti otporan na vakcinu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije