Connect with us

Evropa

ITALIJA: Kuća za jedan euro

Published

on

Ilustracija: Pixabay

U Italiji je ponovo moguće kupiti kuću za jedan euro. Ovog puta su na prodaju kuće u selu Kastropinjano, na čijem je vrhu srednjovjekovni dvorac, a koje je od Rima je udaljeno 225 kilometara.

Kastropinjano slijedi korake sela Salemi i Santo Stefano di Sesanio, koji su pokrenuli ovakve inicijative kako bi privukli ljude.

Gradonačelnik Nikola Skapilati želi spojiti zainteresovane kupce sa kućama koje su idealne za njih. Ne želi da ih proda onome ko mu ponudi najviše novca, jer želi da sačuva poseban duh i autentičnost sela.

“Pozivam sve one koji bi željeli kupiti novi dom da me kontaktiraju putem maila ili pošte i  proslijede detaljan plan: šta žele s nekretninom, kako će je preurediti, da li će to postati dom, pansion, prodavnica ili pak zanatska radnja.”, rekao je Skapilati.

Kupci moraju da renoviraju nekretninu u roku od tri godine i da daju polog od 2.000 eura za garanciju. Novac će im biti vraćen nakon završetka radova.

Projekt je pokrenut u oktobru, kada su vlasti saopštile vlasnicima napuštenih imanja da će ih grad, ako ih ne obnove, preuzeti u svoje vlasništvo. Većina vlasnika se složila i odlučila da je prodaja isplativija od rušenja kuće.

Kuće svih onih koji se ne jave ili ne budu htjeli učestvovati u projektu, biće oduzete i država će ih vratiti na tržište. Kao opravdanje za ovakav potez navode kako su kuće stare i kako bi se vrlo lako mogle urušiti. A ako se uruše, ne samo da će ugroziti građane, već će uništiti vjekovima  staru arhitekturu sela.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije