Connect with us

Uncategorized

FZO: Platiće kompletne troškove liječenja Golubovića

Published

on

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) platiće kompletne troškove liječenja Nikšićanina Danila Golubovića u Italiji.

Iz FZO su kazali da je dogovoreno da porodica osamnaestogodišnjeg Golubovića podnese odmah zahtjev nakon čega će Fond sprovesti potrebnu proceduru i uputiti osiguranika Golubovića na liječenje u Kliniku „Sad Donato“ u Milanu o trošku FZO.

Oni su reki da su, nakon saznanja iz medija o pokretanju humanitarne akcije za liječenje Golubovića, došli do kontakta njegovih roditelja od kojih su zatražili da podnesu zahtjev za njegovo dalje liječenje.

Prema njihovim riječima do poziva FZO, niko od članova porodice Golubovića se nije obratio Fondu da bi se sprovela propisana proceduru od Komisije za liječenje u inostranstvu.

Oni su rekli da su im roditelji Golubovića objasnili da je da humanitarna akcija nije potekla od njih nego od brojnih Danilovih drugova i prijatelja i pojedinih NVO, kako bi mu pomogli da se obezbijede neophodna sredstva za obavljanje tako zahtjevnog operativnog zahvata.

“Ne znajući da troškove liječenja u takvim slučajevima sa potrebnom dokumentacijom odobrava u cjelosti FZO, nakon izvještaja Komisije za liječenje u inostranstvu“, kaže se u saopštenju.

Iz FZO su ukazali, da sve učestaliji primjeri prikupljanja novca za liječenje u inostranstvu njihovih osiguranika putem medija.

“A da pri tom nijesu ispoštovali zakonsku propisanu proceduru obraćanja Fondu, ne trebaju biti primjeri ostalim osiguranicima s obzirom da ostvarivanje njihovog prava kod Fonda, ne može biti dovedeno u pitanje, ukoliko se ispoštuju propisane procedure”, navodi se u saopštenju.

Oni su rekli da primijećuju da se uglavnom humanitarne akcije pokreću za eksperimentalna liječenja koja se ne mogu odobravati na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja kako u Crnoj Gori, tako i u drugim državama.

Iz FZO su apelovali na nevladine organizacije(NVO) i fondacije koje sprovode humanitarne akcije za liječenje, da obavezno navode o kojem se liječenju radi i da li je u skladu sa zvaničnom i odobrenom medicinskom doktrinom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije