Connect with us

Politika

MINISTAR FINANSIJA: Juče je Crna Gora izbjegla bankrot

Published

on

 

“Ovo nam obezbjeđuje dvije godine mira i stabilnosti. Ovo je bila iznuđena mjera, jedina optimalna, a svaka druga bi proizvela bolne procese. Crna Gora juče je izbjegla bankrot”, kaže ministar finasija Milojko Spajić, povodom emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura.

U ovu situaciju smo došli djelovanjem prethodnika, koji su doveli Crnu Goru u beznađe, rekao je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije.

Dosadašnja vlast je prodavala državnu imovinu, uzimala kredite, a mi smo smo za obveznice dobili najpovoljniju ponudu.

“Iz straha od  opstrukcije radili smo tajno, ali stručno i kompetentno, uz pomoć određenog broja stručnjaka iz inostranstva, koji su radili besplatno,” rekao je Krivokapić.

“To je bio prvi tajni dokument, jer nismo smjeli da vjerujemo nikome” dodaje on.

Ministar finansija je objasnio da su regovali prije početka 2021, da ne bi upali u dužničku krizu. On je naveo da će od novog kredita refinansirati stare koji su, kako je kazao, vrlo nepovoljni.

“Prvi korak je da se riješi likvidnost, a to smo sada riješili. Drugi korak je fiskalna konsolidacija, poslije koje dolazi razvoj”, kaže Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je saopštio da je rebalans budžeta za narednu godinu biti urađen u aprilu ili maju.

“Mi smo napravili prvi korak i čeka nas ozbiljna analiza budžeta, kako da najbolje upakujemo razvojne politike. Rebalans budžeta će biti prava refleksija novih ekonomskih politika Vlade”, rekao je Milatović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije