Connect with us

Magazin

VOLT DIZNI: Od prodavca novina do 20 osvojenih Oskara

Published

on

Karikaturista i vizionar, vječiti sanjar, čovjek koji je podario život najpoznatijim dječijim junacima, Volt Dizni, rođen je u Čikagu  na današnji dan 1901. godine.

Volter Eliot Dizni, kako mu je glasilo pravo ime, rođen je kao četvrto dijete Elajasa Diznija i Flore Kol u kući koju je njegov otac sagradio sopstvenim rukama.

U jednom od svojih intervjua, Volt Dizni je rekao da je prvi put našao posao kada je imao samo devet godina, a radio je kao raznosač novina u Marselinu.

Posao mu je oduzimao mnogo vremena, te nije mnogo vremena posvećivao učenju, a ljubav prema umjetnosti izgradio je gledajući filmove.

Prve skice napravio je u srednjoškolskoj klupi, međutim, vođen ljubavlju prema otadžbini, sa 16 godina, u dokumentima je lažirao da je godinu dana stariji, kako bi mogao da se pridruži humanitarcima iz Crvenog krsta koji su pomagali ranjenicima.

Boraveći u Francuskoj, bio je zadužen da prevozi ranjene vojnike, ali i namirnice i medicinski materijal koji je potreban za njihovo liječenje.

Slobodno vrijeme je i tada koristio za crtanje karikatura gdje god bi našao slobodno mjesto – na ambulantnim kolima koja je vozio ili na papirima, koje bi slao na konkurse u domovinu. Nije prošao ni na jednom konkursu.

Odlučan da uspije

Prvu firmu osnovao je sa svojim komšijom Jubom Ajversom. Kompaniju su nazvali Dizni i Ajverks, a bavili su se crtanjem reklama.

Prve animirane filmove napravio je u garaži iza kuće, a ubrzo je jedan od njih i prodao jednom bioskopu u Kanzas Sitiju. Počeo je i da eksperimentiše, ubacujući svoje animirane junake u igrane filmove, ali i obrnuto, što nikada do tad nije viđeno.

Volt je odlučio da sreću okuša u Los Anđelesu, gdje se preselio 1923. godine i osnovao svoj prvi samostalni filmski studio, koji je nazvao Studio braće Dizni.

Kompanija je ubrzo preimenovana u Volt Dizni Studio, gdje je nastao i njegov prvi originalni animirani junak – zec  Osvald, koji mu je oteo Univerzal studio.

Zvijezda je rođena – Miki Maus!

Najpoznatiji junak Volta Diznija nastao je tokom jednog od putovanja u Njujork. Tada je nastala ideja o malom mišu Mortimeru

Miki Maus nije odmah doživio popularnost, već se to desilo nekoliko godina kasnije, kada je Dizni snimio zvučni film koji je nazvao Parobrod Vili.

Film je postigao veliki uspjeh, a od tada su svi Diznijevi filmovi zvučni, a interesantno je da je sam Dizni davao glas svojim junacima, te je Miki Maus pričao glasom svog tvorca sve do 1947. godine.

Nedugo zatim, serijalu kratkih muzičkih animiranih filmova pridružili su se i mnogi drugi poznati likovi, prijatelji Miki Mausa – Paja Patak, Šilja, Pluton, ali i mnogi drugi.

Osim kratkometražnih, Volt Dizni je tvorac i mnogih najpoznatijih dugometražnih animiranih filmova, počevši sa Snežanom i sedam patuljaka, koji je snimljen 1937. godine, nakon čega su uslijedili Pinokio, Fantazija, Dambo, Bambi, Pepeljuga, Alisa u Zemlji čuda i Petar Pan.

Mit o smrti Volta Diznija

Tokom života osvojio je više od 950 nagrada za svoja djela, od čega čak 20 Oskara, što je najveći broj Oskara za jednog filmskog umjetnika ikada.

Međutim, 1966. Godine, ljekari su konstatovali da boluje od raka pluća i savjetovali operaciju kojom bi mu bilo uklonjeno jedno plućno krilo.

Volt Dizni je pristao, ali ubrzo poslije operacije, 15. decembra. 1966. godine, umro je u 65. godini života.

Dugo nakon njegove smrti, svijetom je kružila priča da Volt Dizni zapravo nije umro, već da je zaleđen i da se čuva u kapsuli, odakle bi jednog dana izašao i nastavio da živi u nekom drugom vremenu.

Ova priča nikada nije potvrđena niti postoje neki dokazi koji joj govore u prilog, ali zaživjela je u svetu kao moderan mit u koji vjeruju mnogi.

Volt Dizni će zauvijek ostati upamćen kao čovjek koji je svojom vizijom, maštom i kreativnošću uljepšao djetinjstva mnogih generacija.

Jovana Stanković/Danas

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije