Connect with us

Globus

RUSIJA SASTAVILA SPISAK NEPRIJATELJSKIH ZEMALJA: Od SAD do Gruzije…

Published

on

Prva zemlja na spisku, čije postojanje je za TV kanal Rusija 1 potvrdila portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, je SAD.

Uz Sjedinjene Države, na popisu su još: Ukrajina, Litvanija, Poljska, Letonija, Češka, Estonija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Gruzija.

Odluku o popisu “neprijateljskih zemalja” donio je ruski predsjednik Vladimir Putin i to uoči dugo očekivanog sastanka s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom koji bi trebalo da se održi na ljeto.

“Uvijek smo naglašavali da je naša vanjska politika apsolutno miroljubiva. No, uvijek smo govorili i da svi potezi koje smatramo neprijateljskima neće ostati bez odgovora. Paket mjera koje sad preduzimamo mogu se smatrati odgovorom na takve poteze. Naša zemlja ne preduzima agresivne poteze, to je odgovor i zaštita naše zemlje od neprijateljskih poteza onih koji su opsjednuti nama i onih koji na neki način pokušavaju zaustaviti razvoj naše zemlje”, rekla je Zaharova.

Spisak nije konačan

Putinov portparol Dimitri Peskov rekao je novinarima da “spisak nije finalizovan”, dodavši da ne zna kad će biti.

Rusija protjerala diplomate iz Litve, Latvije, Estonije…

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova danas je naredilo protjerivanje sedam diplomata iz predstavništava Slovačke, Litvanije, Letonije i Estonije, kao odgovor na protjerivanje ruskih izaslanika.

Oni imaju nedjelju dana da napuste Rusiju.

Moskva optužuje za “lažnu solidarnost” s Češkom

Rusija je četiri zemlje optužila za “lažnu solidarnost” sa Češkom koja je prošle sedmice naredila većem dijelu osoblja ruske ambasade u Pragu da napusti zemlju, optužujući ruske špijune da stoje iza eksplozije skladišta municije 2014.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije