Connect with us

COVID-19

BOŽIDARKA RAKOĆEVIĆ: Mjere bi dale rezutltate da se poštuju

Published

on

Nenošenje maski nam je došlo na naplatu: Rakočević - Foto: RTCG

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević kazala je da su mjere koje koje su usvojene s ciljem sprečavanja širenja korona virusa slabo dale mjere, navodeći da se i one i dalje ne poštuju.

“Mjere su slabo dale efekta, ali i ono što ja mogu nažalost mogu kao građanin da primijetim je da se ne poštuju, da u zatvorenom prostoru određeni broj ljudi nosi, određeni ne nosi maske”, rekla je ona.

Rakočević je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da su maske, distanca i higijena ruka naučinkovitije mjere u prevenciji širenja virusa.

“Ako bi mi svi nosili, ako bi 95 posto populacije nosilo maske, mi bi mogli virus da držimo pod kontrolom, ali takav nam je mentalitet, ali možda i zdravstvena prosvijećenost”, rekla je Rakočević.

Mjere su, kaže, uvijek na snazi. Govoreći o gužvama u šoping centriima, ona je kazala da se tačno zna koliko ljudi, shodno kvadraturi, može da boravi u nekom zatvorenom prostoru.

To što nema kažnjavanja, ona kaže da to ipak nije posao ljekara i da se zna u čijim je rukama kaznena politika.

“Sve nam je stiglo na naplatu, nenošenje maski. Uvijek imate nekog ko ne želi da nosi maske”, rekla je sagovornica TVCG.

Zaključavanje države se primjenjuju, pojašnjava, kad baš nikako ne može da se drži situacija pod kontrolom: “Trenutno imamo mali pad u broju oboljelih. Vidjećemo šta će se dešavati narednih dana, i hoće li nam Crni petak doći na naplatu”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije