Connect with us

COVID-19

EU, KRIZA VAKCINA: Fajzer će kasniti više mjeseci, od marta kubanska

Published

on

Dok se u Evropskoj uniji ne stišavaju kritike i zahtjevi za ostavku čelnika Evropske komisije zbog velikog kašnjenja u nabavci vakcina protiv korona virusa, ulje na vatru je dolio njemački partner kompanije Fajzer u pripremi vakcine, saopštivši da će proizvodnja kasniti više mjeseci prije nego što se postigne puni kapacitet.

To je izjavio Zirk Peting, izvršni menadžer laboratorije BionTek i rekao da se planira povećanje sa milijardu i 300 miliona na dvije milijarde doza.

A mediji u EU su, uz informacije da se u Uniji sad “bez oklijevanja i geopolitike” računa i naročito s ruskom, pa i kineskom vakcinom, javili da je Kuba završila posljednju fazu provjere sopstvene vakcine “Soberana 02” koja bi trebalo da bude raspoloživa već od 1. marta.

Kubanska laboratorija Finlaj je saopštila da će tu vakcinu moći da primi svih 11 miliona Kubanaca, a takođe i svi inostrani turisti koji budu posjetili to karipsko ostrvo.

Mediji u EU su ocijenili da to može biti šansa i za Evropljane da nabave novu vakcinu i navode riječi Visentea Veresa, direktora Instituta Finlaj, da je “Soberana 02 pouzdana vakcina, pokazala je visoki stepen imunizacije, obezbjeđuje dugotrajnu ‘imunitarnu memoriju’, proizvodi antitijela koja postaju trajna”.

Po kubanskim izvorima, laboratorija Finlaj bi mogla da proizvede najmanje 100 miliona doza “Soberane 02” što znači i da bi veliki dio proizvodnje bio namijenjen izvozu, a na Kubi se radi i na proizvodnji još tri tipa vakcine protiv korona virusa.

Direktor BionTeka Zirk Peting je nedjeljniku “Špigl” takođe objelodanio veliku nevolju s kojom se suočava ta njemačka laboratorija u presudno važnoj saradnji s američkim partnerom Fajzerom, a to je da je i novi američki predsjednik Džo Bajden zadržao ukaz svog prethodnika Donalda Trampa da se bitne supstance i elementi za proizvodnju vakcina ne mogu izvoziti, već prvenstveno sačuvati za domaće potrebe.

Peting je naveo da ta zabrana podliježe i američkom Zakonu o odbrambenoj proizvodnji i dodao da je BionTek dosad bar većim dijelom uspijevao da dobije američke supstance, a da je BionTek sad u direktnoj vezi s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nastojanju da se “spriječi da dođe do najgoreg ishoda”.

Na pitanje “Špigla” što će se dogoditi ako vakcina mora da se mijenja zbog mutacije virusa i da li će to značiti da cijela proizvodnja mora da ide u višemjesečni novi postupak, menadžer BionTeka je odgovorio da to još nije sasvim jasno, ali da se jedino mogu predvidjeti manji klinički opiti i brza prilagođavanja vakcine.

Ali, već zabrinjavajući prodori britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja korona virusa u neke zemlje Unije su unijeli novu pometnju i zaoštrili zamjerke naročito predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen, pa i kancelarki Merkel, tako da je njemački vice-kancelar Olaf Šolc neuvijeno izjavio je to sve “jedna sramota”.

Španski list “Pais” je želio da se nekako realno sagleda postojeća situacija i napisao da “Evropska unija jeste loša, ali je jako dobro što postoji” jer bi bez EU kao cjeline, svaka članica Unije mnogo lošije prošla u ovoj zdravstvenoj katastrofi koja je ozbiljnu štetu već nanijela i evropskoj privredi i životu građana.

U najstojanju da uvjere građane EU i svijeta da epidemija korona virusa nije rat koji je izgubljen, javnosti su se zajednički obratili čelnici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, vodeći ljudi EU Šarl Mišel i Ursula fon der Lejen, kao i generalni sekretar OUN Antonio Guteres i predsjednik Senegala Maki Sal, poručivši da će sve biti učinjeno da se prvenstveno svjetska ekonomija oporavi od najgore krize poslije Drugog svjetskog rata.

Svijet, kako su naglasili, mora udružiti novac, znanje i političku volju da se očuva svjetski poredak uređen na poštovanim pravilima “jer naša planeta više neće biti ista po suzbijanju pandemije korona virusa”.

(Beta)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije