Connect with us

COVID-19

GEBREJESUS: Učinićemo sve da saznamo porijeklo koronavirusa

Published

on

Gebrejesus (Foto: RFE)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) učiniće sve da pronađe porijeklo koronavirusa, poručio je danas generalni direktor te organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, odbacio optužbe da je agencija Ujedinjenih nacija suviše blagonaklona prema Kini, gdje se prvo pojavio virus.

“Želimo da saznamo porijeklo (virusa) i učinićemo sve da do tog saznanja dođemo”, rekao je Gebrejesus.

On je kazao da se nada da će međunarodni stručni tim uskoro posjetiti kinesku provinciju Vuhan koja se smatra “kolijevkom pandemije” koronavirusa.

“Nema ništa da se krije. Stav SZO je veoma, veoma jasan. Treba da saznamo porijeklo tog virusa jer može pomoći u sprječavanju budućih epidemija”, rekao je Gebrejesus i dodao da je u pitanju tehničko pitanje koji su neki politizovali.

Sjedinjene Američke Države, koje su u svijetu najviše pogođene pandemijom koronavirusa sa više od 262 hiljade preminulih, otvoreno su optužile Kinu da krije neke podatke, a SZO da se povinovala zahtjevima vlasti u Pekingu.

Druge zemlje, koje su iznijele manje kritika, ipak sumnjaju da Peking usporava proces otkrivanja detalja o koronavirusu.

(MINA)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije