Povežite se sa nama

COVID-19

IJZ: Potvrđeno pet slučajeva infekcije omikron sojem

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore danas 16.12.2021. godine potvrdile pet slučajeva infekcije Omicron sojem koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u pitanju su četiri klastera iz razlicitih opština.

Dodaju da se Crna Gora tako pridružila spisku država kod kojih je registrovan ovaj visoko zarazan soj.

“Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba”, navodi se u saopštenju IJZ.

Dodaju da je prva sumnja na obolijevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila početkom mjeseca o čemu je Institut obavijestio javnost.

“U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo Omicron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda”, navodi se u saopštenju IJZ.

SZO je 26. novembra 2021. označila varijantu B.1.1.529 kao varijantu koja izaziva zabrinutost (VOC), varijanta je dobila ime omicron.

“Omikron je veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane sa potencijalnim izbjegavanjem imunog odgovora i većom transmisijom. Međutim, još uvek postoje značajne nesigurnosti i nepoznanice. Institut za javno zdravlje nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu Omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost. U našoj laboraoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti i pacijenti sa poznatim epidemiološkim linkom sa prenosom Omikrona”, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su građane na važnost vakcinacije, i apelovali na sve one kojima je došlo vrijeme za treću dozu da se vakcinišu.

“Podsjećamo i na preliminarne rezultate istraživanja BioNTech-a i Pfizera, prema kojima je vakcina efikasna protiv COVID-19, računajući i Omicron ako je data tri puta. Vaksinišite se i poštujte mjere jer samo tako možete zaštiti sebe i druge”, zaključuje se u saopštenju IJZ.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije