Connect with us

COVID-19

ISTRAŽIVANJE GLOBSEC: Crnogorci najviše vjeruju u teorije zavjere oko virusa COVID-19

Published

on

Četiri od 10 građana Crne Gore smatra da je koronavirus prevara (ilustracija) - Foto: pixabay

Četiri od 10 građana Crne Gore (43 odsto) smatra da je koronavirus prevara, a 38 odsto vjeruje u teoriju zavjere da su Sjedinjene Američke Države (SAD) namjerno stvorile virus.

To su rezultati istraživanja o percepciji koju je uradio ugledni “GlobSec”. “Imajući to u vidu, 41 odsto stanovništva izrazilo je zainteresovanost da bude vakcinisano, prepoznajući (44 odsto) da bi vakcina mogla da spase njihove živote”, navodi se u dijelu istraživanja o Crnoj Gori.

Iz “GlobSeca” ističu da je povjerenje u državne institucije i njihova sposobnost da pruže istinite informacije snažno povezano sa spremnošću stanovništva da se vakciništu protiv kovida-19.

Ovo istraživanje uključivalo je ne samo zemlje regiona, već i centralne i istočne Evrope.

Mada je samo 37 odsto ispitanika u prosjeku zainteresovano za vakcinu, ističe se da taj procenat raste do 53 među onima koji vjeruju svojim institucijama.

“Najveća razlika između dvije grupe viđena je u Crnoj Gori, Rumuniji i Slovačkoj. Ovi podaci potvrđuju gledište da ukoliko državne institucije investiraju resurse u dobijanju povjerenja građana i angažuju se u strateškoj komunikaciji, mogli bi se pokazai efikasniji u prevazilaženju pandemije”, navodi se u dokumentu.

U ovoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Bratislavi pitali su ispitanike i ko je najbolje odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom.

Među zemljama regiona, na primjer, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija vjeruju da se Kina bolje snašla od Evropske unije. Među građanima Crne Gore je bilo 19 odsto onih koji su na strani EU, a 38 na strani Kine, u Srbiji je taj odnos 11 na prema 58 odsto.

Osim toga, 29 odsto Crnogoraca, 28 Sjevernomakedonaca i 19 odsto Srba smatra da je Rusija veoma dobro odgovorila na krizu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije