Connect with us

COVID-19

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Vakcina AstraZeneka efikasna 76 odsto tri mjeseca poslije prve doze

Published

on

Foto: AFP/Getty Images

Vakcina protiv koronavirusa koju razvijaju Univerzitet Oksford i AstraZeneka ima efikasnost od 76 odsto u prva tri mjeseca od primanja jedne doze, s većom efikasnošću nakon primjene druge doze, pokazali su u rezultati istraživanja.

Sa ovog Univerziteta dodaju da rezultati studije podržavaju odluku Velike Britanije da vremenski razmak između dvije doze produži na 12 nedjelja.

Britanija je odlučila da prvom dozom vakciniše što više ljudi kako bi primili barem neku zaštitu protiv virusa, a AstraZeneka je pozdravila taj potez uz potvrdu da je produženje intervala između dvije doze najbolja strategija.

Rezultati kliničkih ispitivanja na učesnicima između 18 i 55 godina u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici su pokazali da je efikasnost vakcina od 22. do 90. dana nakon prve doze 76 odsto i da tokom tromjesečnog perioda zaštita nije oslabila.

Sa 12 ili više nedjelja do primjene druge doze efikasnost se penje na 82,4 odsto. Kada se druga doza primi manje od šest nedjelja od prve doze, efikasnost iznosi 54,9 odsto.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije