Povežite se sa nama

COVID-19

Jokić: Performansi nas neće sačuvati ali imunizacija hoće

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poziva one koji su jutros i noćas postavljali cipele na ”trgu Vektre” da dođu i imunizuju se, da prime svoju dozu vakcine, da potom kroz volonterski rad pomognu da sačivamo živote, da zajednički osnažimo front borbe protiv Kovida-19

Teško je komentarisati performans, ako on to uopšte jeste, kojim se zdravstveni sistem Crne Gore i njegovi ključni ljudi optužuju kao sijači smrti. Morbidan je, ali da je “pokrećući”, da je ispoljena namjera da svako od nas pojedinačno pomogne Dom zdravlja Podgorica i sve slične institucije zdravlja u Crnoj Gori, svaki ljekar i medicinsko osoblje pozdravili bi tako nešto, kazao je Danilo Jokić, direktor Doma zdravlja Podgorica.

“Nikada do sada nismo drugačije nego dobronamjerno prihvatili svaki protest javnosti, svaku zabrinutost zbog pošasti pandemije Kovida-19 koja je pogodila i Crnu Goru svom snagom. Zdravstveni radnici su u minulih dvadeset mjeseci pokazali izuzetnu hrabrost i pored toga što je borba sa virusom smrti bila neravnopravna i što su kolege u mnogo bogatijim državama i razvijenijim društvima bili zatečeni silinom epidemije i nedostatkom naučnih činjenica u vezi sa njim. Nove zdravstvene vlasti i nova Vlada učinili su, međutim, sve da u Crnoj Gori odavno imamo sve ljekove i vakcine koje preporučuje savremena zdravstvena nauka. Ipak, epidemija Kovida-19 i dalje nemilosrdno ubija. Ubija ne poznajući granice i ne štedeći narode pa ni one čiji zdravstveni sistemi nikada nisu doživjeli da njima koruptivno i kriminalno upravlja neko poput DPS-a”, navodi Jokić.

Kako je istakao, zdravstveni radnici su ispratili svaku pojedinačnu dramu preminulih od kovida i zbog prirode epidemije bili jedina rodbina i svojta koja je najteže oboljelima bila tu do posljednjeg časa.

“Nismo “imunizovali tamjanom” nego molili i zahtijevali i od onih najtvrdoglavijih da se vakcinišu nekom od vakcina koje su nam na raspolaganju i kojih imamo dovoljno i juče i danas da zaštitimo svakog građanina u mjeri koju sada preporučuje i omogućava zdravstvena struka svijeta”, kazao je Jokić.

Poziva one koji su jutros i noćas postavljali cipele na “trgu Vektre” da dođu i imunizuju se, da prime svoju dozu vakcine, da potom kroz volonterski rad pomognu da sačivamo živote, da zajednički osnažimo front borbe protiv Kovida-19.

“Uz golgotu koju donose ovakvi virusi cijeloj zajednici zdravstveni radnici preživljavaju i porodične, lične, ali ne odustajemo. Pamtimo i nosimo kao pečat svaku izgubljenu bitku za život, svaku smrt i nesreću. Svjesni smo za razliku od onih koji su skloni performansima da iza izgubljenih života ne ostanu prazne cipele ili sandale, nego prazna mjesta medu najbližima i teške porodične sudbine”, ističe Jokić.

Opet moli građane da se imunizuju, da se poštuju mjere, da se čuvaju vlastiti i životi drugih.

“Molimo da se upozorenja od strane nadležnih ne prihvataju olako i da u krajnjem ne stičemo “slavu” i javnu prepoznatljivost performansima nego odgovornim odnosom prema bolesti koja odnosi živote širom svijeta. Dužni smo i obavezni da čuvamo živote drugih i svi pozvani da to učinimo i ličnim primjerom. Performansi nas neće sačuvati ali imunizacija hoće. Vakcina je za sada jedina pouzdana zaštita koju nudi medicinska nauka. Svaki novovakcinisani je nova i ohrabrujuća vijesta za nas koji se borimo protiv epidemije. Svaki novovakcinisani je velika pobjeda zdravlja nad smrću”, zaključio je Jokić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije