Connect with us

COVID-19

KORONA: Nakon 253 dana, zabilježen novi slučaj na Tajvanu

Published

on

Korona se vratila na Tajvan! Ostrvo koje puna 253 dana nije zabilježilo lokalni slučaj transmisije i koji je glasio kao ogledni slučaj uspješne borbe protiv pandemije, juče je zabilježio prvi slučaj covida-19 nakon 12. aprila.

Čelnici države i građani potpuno su pobješnjeli na krivca za novonastalu situaciju, a radi se o pilotu s Novog Zelanda koji je radio za jednu tajvansku kompaniju. Epidemiolozi vjerojatno i ne bi došli do njega da nisu naišli na jednu ženu koja je bila pozitivna na virus i koja je priznala da je bila u kontaktu s pilotom.

– On je sakrio sve kontakte i aktivnosti. Jako bezobzirno! – bio je ljut ministar zdravstva Chen Shih-chung koji je najavio i paprenu kaznu za pilota. Moraće platiti oko 9.300 eura…

– Obilazio je dućane, trgovačke centre, družio se…

Ovaj novi slučaj težak je udarac za ostrvo na kojem  je od početka pandemije zabilježeno samo 770 slučajeva koronavirusa i sedam smrtnih slučajeva. Zemlja od 24 miliona stanovnika je već na samom početku covid-drame zatvorila granice i implementirala oštre mjere protiv virusa…

Od aprila Tajvan je zabilježio tek nekoliko slučajeva koronavirusa među povratnicima u zemlju i migrantima koji su odmah po dolasku praćeni u karantin i pušteni tek nakon dvije sedmice  izolacije.

Što se tiče pilota koji rade za domaće kompanije, oni moraju proći tek trodnevnu karantin po dolasku u zemlju, i upravo je ovaj novi slučaj potaknuo debatu o tome je li to dovoljna mjera i treba li postrožiti pravila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije