Connect with us

COVID-19

MINISTARKA ZDRAVLJA: Vakcinacija u Crnoj Gori moguća krajem januara

Published

on

Crna Gora kao potpisnica inicijative Covax dobiće određeni procenat vakcina, a nadležni intenzivno pregovaraju i sa drugim proizvođačima vakcina, kako bi sto prije stigle u Crnu Goru.

“Ukoliko pregovori budu nastavljeni ovim tempom, očekujemo da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara”, izjavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je rekla da ranija vlada nije na vrijeme uplatila državne garancije i time je dovela u pitanje protokol Covax inicijative, a da prethodno ministarstvo nije pregovaralo o vakcinama ni sa EU, ni sa pojedinačnim proizvođačima.

Vakcine će stizati etapno, a prvenstveno će biti vakcinisani stariji građani, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane i dalje po prioritetima.

“Vakcinacija je dobrovoljna, a odnos prema vakcini se mijenja na bolje, tako da očekujemo dobar odziv građana,” kaže ministarka zdravlja.

Direktor IJZ Igor Galić predstavio je nacionalni akcioni plan vakcinacije.

“Taj dokument ima cilj da upravlja crnogorskim odgovorom na Covid 19. To je jasan i transparentan plan uvođenja vakcine u imunizacioni program”, naveo je Galić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije