Connect with us

COVID-19

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Imunizacija po najmodernijim digitalnim sistemima

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Imunizacija u Crnoj Gori biće sprovedena i podržana najmodernijim digitalnim sistemima, u rangu najrazvijenijih država Evrope i svijeta, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Oni su kazali da Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore nije dobio zeleno svijetlo da „za tri dana” razvije i implementira sistem za procjenu odaziva građana na vakcinaciju, na već postojećoj platformi eZdravlje iz najmanje dva razloga.

Kako navode iz ovog resorsa,  ozbiljnim ljudima koji vode digitalnu transformaciju u novoj administraciji Ministarstva zdravlja, bilo je jasno da ovakav predlog FZO predstavlja potencijalnu opasnost i prepreku za efikasnu podršku sprovođenju imunizacije, što bi moglo da dovede u opasnost zdravlje građana, te dodaju da takvu „avanturu” Ministarstvo nije htjelo da dozvoli.

„Tehnološki prevaziđen i zastareo sistem e-zdravlje, na kojem je Fond imao namjeru da bazira svoj sistem, ne odgovara potrebama građana i viziji digitalnog odgovora nove Vlade na COVID19”, naveli su u saopštenju.

Kazali su da je rukovodstvu FZO poznato da od samog dolaska nove administracije Ministarstvo radi na ozbiljnom i sistemskom digitalnom rješenju za podršku imunizaciji.

„I to ne samo, kako su u inicijativi Fonda naveli, za prijavljivanje za vakcinaciju, već i za digitalno upravljanje distribucijom vakcine, od ulaska u Crnu Goru pa do ubrizgavanja. A i to je samo dio cjelovitog sistema na kojem ministarstva zdravlja i javne uprave predano rade i koji će uskoro bii predstavljen građanima i javnosti”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, kolegama iz Fonda je to poznato, jer su njihovi resursi uključeni u njihov zajednički rad na tom važnom projektu, tako da bi svaka druga korespodencija na tu temu bila besmislena.

„Naglašavamo da će imunizacija u Crnoj Gori biti sprovedena i podržana najmodernijim digitalnim sistemima, u rangu najrazvijenijih država Evrope i svijeta”, naveli su u saopštenju.

Oni dodaju da uz predan rad, Ministarstvo i Vlada vode vrlo složene pregovore, koji na globalnom nivou gotovo svakodnevno imaju turbulencije i izazove.

„Obećali smo građanima bezbjednu i kvalitetnu vakcinu, i obećanje ćemo ispuniti. Digitalna podrška procesu imunizacije biće samo uvod u projekte koje ćemo da sprovedemo na polju digitalizacije kompletnog zdravtvenog sistema”, zaključili su iz Ministarstva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije