Connect with us

COVID-19

NOVE MJERE: Sad za ulazak u Crnu Goru traže dokaze o vakcinaciji ili PCR test!

Published

on

Vlada je usvojila nove mjere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju 11. septembra i važe do 24. septembra.

U okviru nacionalne digitalne kovid potvrde više se neće privatati status djelimične vakcinacije, a ulazak u Crnu Goru, za punoljetne crnogorske državljane i strance sa prijavljenim boravkom, od 14. septembra moguć je samo ukoliko je ispunjen jedan od uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Nacionalna digitalna kovid potvrda biće validna samo ukoliko lice ispunjava jedan od propisanih uslova:

  • Da je prošlo 14 dana od druge doze za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinom koja se daje u jednoj dozi;
  • Da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  • Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Svadbama i ostalim privatnim proslavama, kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, moguće je da prisustvuje do 100 ljudi pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Broj prisutnih takvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali svi gosti, kao i zaposleni, moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

“Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata zabranjeno. Svi organizatori svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera”, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na današnjoj pres konferenciji.

Ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava se samo osobama koje ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde, a broj prisutnih gostiju se ograničava na 100.

Ulazak u tržne centre omogućava se samo osobama koje ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Vlada je usvojila i izglasala i odluku koja se odnosi na državne granice.

Od utorka, 14. septembra, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) ispunjavaju jedan od propisanih uslova:

  • Da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi;
  • Da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;
  • Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

“Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice”, kazala je Borovinić Bojović.

U Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina – i crnogorski državljani i stranci.

“Osuda pokušaja žigosanja pojedinih profesora koji poštuju mjere”

Ministarka zdravlja kazala je da, kao ljekar, mora da osudi “pokušaje žigosanja” kojima su, kako je rekla, bili izloženi pojedini profesori koji poštuju epidemiološke mjere. “Kada sam đacima čestitala polazak u školu, obećala sam da činimo sve da one ostanu otvorene što duže. To je juče učinio i UNICEF koji je pozvao kompletno društvo da osigura poštovanje epidemioloških mjera.”

Borovinić Bojović je uputila zahvalnost svim građanima koji su se vakcinisali jer, između ostalih, zahvaljujući i njima Crna Gora danas nije ušla u rigoroznije mjere. “Zato sve koji to do sada nijesu učinili, još jednom pozivam da ne ignorišu ovu opaku bolest i da se vakcinišu i tako svedu na minimum mogućnost od hospitalizacije uslijed infekcije korona virusom. Takođe, apelujem na sve, bez izuzetka, da, kada nije moguće da se održi odstojanje – nosi maska, posebno u zatvorenom prostoru. Uz imunizaciju, to je pravi put ka očuvanju ličnog i javnog zdravlja.”

 

Galić: Nošenje maski ne šteti zdravlju djece, najčešći prenosioci virusa najmanje vakcinisani

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da nošenje maski tokom skraćenih časova ne šteti zdravlju djece.

“Naprotiv. Ovo je prilika i da zahvalim prosvjetnoj zajednici koja je ostala dosljedna očuvanju ličnog i javnog zdravlja, a na konkretnom primjeru pokazaćemo zašto je važno da se maske nose u svakom zatvorenom prostoru na primjeru upravo školske učionice.”

Galić je rekao da više od trećine trenutno oboljelih čine građani od 20 do 39 godina života.

“Nažalost, upravo oni koji su najčešći prenosioci virusa najmanje su vakcinisani – odziv je od 20 do 30 odsto u ovim kategorijama, pa ispaštaju stariji od njih – u porodicama, radnom okruženju…” – kazao je on.

Kazao je da su, prema podacima koje Institut dobija od bolnica, 86.5 odsto preminulih od koronavirusa od 4. maja do danas, bili nevakcinisani pacijenti.

“Njih 95 odsto su bili pacijenti od 70 do preko 90 godina. Međutim, da je ovo bolest koja ne poznaje godine, a što je opasna predrasuda i među mlađima u Crnoj Gori, nažalost, dokazuje da je među preminulima pet odsto pacijenata od 30 do 70 godina”, kazao je Galić.

Kada se govori o stopama zaraze, naglasio je da je, u tom kontekstu, važan obuhvat testiranih, a Crna Gora, kako je kazao Galić, u tom smislu prednjači u odnosu na najveći broj zemalja regiona, ali i šire.

“Mi testiramo više od npr. Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije… Masovno testiranje omogućava praćenje epidemije i daje jasniju epidemiološku sliku.”

“U isto vrijeme, od ukupnog broja zaraženih, od početka pandemije do danas, u Crnoj Gori se oporavilo 98.5 odsto građana. Letalitet, odnosno broj preminulih u odnosu na broj zaraženih, u Crnoj Gori je, dakle, 1.49. Letalitet u Crnoj Gori niži je nego na svjetskom nivou ili nivou EU. Na svjetskom nivou, letalitet iznosi 2.1, a u EU je 2.06. Crna Gora ima niži letalitet npr. od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Italije, Grčke, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država…” – naveo je Galić.

On je još jednom pozvao sve građane, a posebno one od 20 do 39 godina starosti, da se vakcinišu, s obzirom na to da pandemija traje, a da Crna Gora “mora da nauči da cijeni svoje zdravlje”.

“Svjedočanstva iz bolnica govore o tome da je kasno kad se pacijenti u bolnici zapitaju ‘A, šta da sam se vakcinisao’ ili ‘Žao mi je što to nijesam uradio’. Ministarstvo zdravlja je do danas obezbijedilo preko tri četvrtine miliona doza vakcina, red se ne čeka, nema plaćanja, a, za razliku od većine zemalja svijeta, u Crnoj Gori će i epidemiološki timovi doći u vaš dom ili na radno mjesto da bi vas vakcinisali”, istakao je Galić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije