Connect with us

COVID-19

NOVI SOJ KORONAVIRUSA: Djeca ranjivija?

Published

on

Države širom svijeta suspendovale su letove za Britaniju, Foto: Reuters

Novi soj koronavirusa koji se brzo širi Britanijom, za razliku od prethodnih varijanti, nosi mutacije koje mogu značiti da su djeca podložna infekciji kao i odrasli, kazali su juče naučnici.

Obavještavajući novinare o otkrićima u vezi sa novim sojem virusa, naučnici iz savjetodavne grupe britanske vlade o prijetnji respiratornog virusa (NERVTAG) kazali su da je novi soj brzo postao dominantan na jugu Britanije i da bi se to uskoro moglo desiti u cijeloj zemlji.

„Sada pouzdano znamo da ova varijanta ima transmisionu prednost u odnosu na druge varijante virusa koje trenutno cirkulišu u Britaniji“, kazao je Poter Horbi, profesor za nove infektivne bolesti na Oksford univerzitetu i predsjedavajući NERVTAG-a.

„Postoji nagovještaj da ima veću sklonost za infekciju djece“, kazao je Nil Ferguson, profesor i epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu i takođe član NERVTAG-a.

„Nijesmo imali žrtve u tom smislu, ali podaci ukazuju na to“, kazao je Ferguson.

„Potrebno nam je još podataka kako bismo utvrdili kako će se ponašati“.

Vendi Berkli, još jedna profesorka u NERVTAG-u i virolog sa Kraljevskog koledža, kazala je da su među muticijama u novoj varijanti i promjene u načinu na koji virus ulazi u ljudske ćelije, koje mogu značiti da „su djeca, možda, jednako podložna virusu kao i odrasli“.

„Stoga, imajući sve ovo u vidu, očekujemo da će se povećati broj zaražene djece“, kazala je Berkli.

Zbog pojavljivanja mutirane varijante SARS-CoV-2, za koju naučnici kažu da je do 70 odsto zaraznija od prethodnih sojeva, veliki broj država u svijetu je zatvorio granice za Britaniju.

Eksperti međutim tvrde da novi soj virusa vjerovatno već cirkuliše u državama koje nemaju napredne metode testiranja kao Britanija.

„Britanija je prosto država koja je pronašla ove mutacije jer ih je tražila. Postoje države koje manje ili uopšte ne traže“, kazao je Mark fon Ransr, virolog sa Rega instituta za medicinska istraživanja u Belgiji.

„Mislim da će narednih dana novi soj pronaći i u dosta drugih država“.

Slučajevi obolijevanja od novog soja kovida zabilježeni su i u drugim državama, uključujućui Dansku, Italiju i Holandiju.

Australija je saopštila da su zabilježena dva slučaja kod osoba koje su nedavno stigle iz Britanije u Novi Južni Vels, usljed čega je ta zemlja uvela karantin za 250 000 ljudi.

„2020. očigledno još nije završila sa nama“, kazao je premijer Australije Skot Morison.

Otkriće novog soja virusa, svega nekoliko mjeseci prije nego što vakcine budu dostupne izazvao je paniku u pandemiji koja je usmrtila oko 1,7 miliona ljudi širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da su u toku provjere kako bi se uvjerili da su vakcine djelotvorne i za novi soj virusa i istakla da one obično pokrivaju širok raspon mutacija.

Marija fon Kerkov, tehnička direktorica u SZO za kovid-19 kazala je da većina testova efikasno otkriva i postojanje novog soja virusa, i da nema dokaza da mutirana verzija pojačava ozbiljnost bolesti.

SZO očekuje da će ovog mjeseca dati uslovno odobrenje za upotrebu vakcine koje su razvile kompanije Fajzer i BioNTek, i da će distribucija početi krajem januara.

Dostava vakcina u ograničenom broju država će početi krajem januara ili početkom februara u okviru programa Kovaks, koji je predviđen za siromašne i zemlje sa srednjim prihodima, kazala je Somija Svaminatan iz SZO.

Saopštenje SZO uslijedilo je nakon što je Evropska medicinska agencija (EMA) dala zeleno svijetlo za upotrebu Fajzer/BioNTekove vakcine, usljed čega je ovaj region za korak bliži masovnoj vakcinaciji 450 miliona stanovnika.

Države Evropske unije, uključujući Njemačku, Austriju i italiju su saopštile da planiraju početak vakcinacije od 27. decembra.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije