Connect with us

COVID-19

NOVI ZELAND: Vlada obezbijedila dovoljno vakcina za sve Novozelanđane i za još 6 pacifičkih zemalja

Published

on

Vlada Novog Zelanda je obezbijedila još dvije vrste vakcina, dovoljne za svakog Novozelanđanina i za svoje pacifičke partnere, kaže premijerka Džejsinda Ardern.

Dodatne vakcine u pretprodaji su od farmaceutskih kompanija AstraZeneka i Novavak.

Ukupno 7,6 miliona doza će doći iz AstraZeneke – što je dovoljno za 3,8 miliona ljudi, a 10,72 miliona doza iz Novavaka – dovoljno za 5,36 miliona ljudi. Obije vakcine zahtijevaju primjenu dvije doze.

Troškovi novih ugovora o kupovini nijesu objelodanjeni, ali Novozelanđanima će vakcine biti besplatne, rekla je vlada.

Ardern je rekla da novi sporazum znači da će vlada sada imati na raspolaganju tri različite vrste vakcina u slučaju da se utvrdi da su neke neuspješne.

Rekla je da će, ako Medsejf dokaže da su vakcine sigurne i efikasne, prvi vladin prioritet biti vakcinacija graničnih radnika, osnovnog osoblja i njihovih kontakata u domaćinstvu.

“Naš cilj je da započnemo sa vakcinacijom šire javnosti u drugoj polovini godine.”

Ministar zdravlja Endru Litl rekao je da je Medsejf unio promjene u svoje postupke odobravanja vakcina kako bi ih ubrzao.

Vlada je takođe kupila devet zamrzivača u kojima se može čuvati više od 1,5 miliona doza vakcine Fajzer-BajoNTek. Oni bi trebalo da stignu u zemlju do kraja mjeseca.

Program imunizacije ne znači da će se granica otvoriti odmah.

Vlada će obezbijediti 75 miliona dolara podrške za pacifičke partnere

Ministarka spoljnih poslova Nanaja Mahuta najavila je da se vlada priprema da pruži podršku svojim pacifičkim partnerima za pristup vakcinama Covid-19.

“Želimo da osiguramo da i pacifičke zemlje mogu pristupiti odgovarajućim opcijama i da imaju podršku koja im je potrebna za uspješan rad kampanje imunizacije “.

Rekla je da će pristup biti kupovina dovoljnih vakcina za pokrivanje Novog Zelanda (Tokelau, Niue, Kukova ostrva) i njegovih polinezijskih susjeda Samoa, Tonga i Tuvalu ukoliko njihove vlade žele da ih prihvate.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije