Connect with us

COVID-19

SAVEZ SLIJEPIH: Uskraćeni za informacije i podršku u doba pandemije

Published

on

Servisi podrške u vidu asistencije i nepristupačnost informacija je nešto što je svakodnevno otežava život osoba sa oštećenim vidom, ali je bilo daleko vidljivije u doba pandemije, kazala je Anđela Dragović iz Saveza slijepih.

Dragović je u Jutarnjem programu TVCG kazala da su osobama oštećenog vida bile nepristupačne informacije koje se odnose na samu pandemiju, bilo da su to informacije koje se nalaze na dnu ekrana, bilo na informacijama na sajtovima koji su se direktno odnosili na kovid.

“To su one informacije za one koje se kaže – To možete vidjeti na ekranu”, kazala je Dragović.

Bili su nedostupni i određeni servisi podrške.

“Tu mislim i na personalnu asistenciju i na asistenciju u nastavi. Dešavalo se da određene osobe slabog vida ne mogu obavljati neke svakodnevne aktivnosti. Čak smo imali mjeru da u taksi prevozu može da bude samo jedna osoba, pa je i to uticalo na cjelokupan proces”, kazala je članica Saveza slijepih.

Pomenula je i praćenje nastave posredstvom Uči doma.

“Tu smo takođe imali rečenice- Ono što možete vidjeti na ekranu, ili fotografiji, što jako utiče na osobe oštećenog vida, posebno što u tom periodu nisu uz njih bili asistenti u nastavi, a roditelji su takođe bili zaposleni”, kazala je ona.

Problem je bio i nedovoljan broj proizvoda obilježenih na Brajevom pismu.

“Što je uticalo na to da osobe oštećenog vida ne mogu otići u prodavnicu i uzeti ono što im je potrebno. Držanje distance takođe je dovodilo do toga da osoba sa oštećenim vidom mora nešto sama doraditi bez asistenta”, istakla je Dragović.

“Ti servisi podrške u vidu asistencije i nepristupačnost informacija je nešto što je svakodnevno kod osoba sa oštećenim vidom, ali je bilo daleko vidljivije u doba pandemije”, kazala je Dragović.

Ističe da su iz Saveza slijepih uputili niz dopisa, kako za pristupačnost informacija, tako i vezano za digitalizaciju obrazovanja.

“Naveli smo da se sve informacije koje se nalaze na Televiziji, sajtovima, Youtube kanalima, moraju biti pristupačne čitačima ekranima na telefonima I kompjuterima”, kazala je ona I dodala da još nisu dobili odgovor na zahtjeve.

Ipak, smatra da pandemija virusa korona nije uticala na rezultate i ciljeve Saveza slijepih. Uspjeli su da ukažu na prepreke sa kojima se osobe oštećenog vida susrijeću tokom pandemije i da utiču da se nešto promijeni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije