Connect with us

COVID-19

SJEVERNA MAKEDONIJA: Počela imunizacija stanovništva

Published

on

Vakcinacija je počela u „modularnoj bolnici“ Klinike za infektivne bolesti u Skoplju, gdje su prve vakcinu Fajzer dobile jedna doktorka i jedna sestra tog kovid centra.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedinije Venko Filipče je rekao da je plan da se vakcinacija prvo odvija u „modularnoj bolnici“ i da u narednih sedam do 10 dana budu vakcinisani svi koji rade sa kovid pacijentima. Nakon toga će se vakcinacija nastaviti po cijeloj državi.

Prema njegovim riječima, u prvoj, prioritetnoj grupi biće vakcinisano 4.000 zdravstvenih radnika iz cijele zemlje.

Imunizacija je počela sa 4.680 vakcina Fajzer koje su za vikend stigle kao poklon Srbije, od ukupno dogovorenih 8.000 doza.

Filipče je rekao da da je od Fajzera dobio informaciju da će prestale doze stići sljedeće nedjelje.

Po planu imunizacije, nakon zdravstvenih radnika koji su se prijavili za vakcinu, slijedi vakcinacija druge prioritetne grupe u kojoj su stariji od 75 godina i hronični bolesnici.

Preko sajta vakcinacija.mk se prijavilo više od 50.000 građana za vakcinaciju, a preko matičnih ljekara prijavljeno je 23.808 građana.

Vlada u Skoplju očekuje da će naredne sedmice u Sjevernu Makedoniju stići 200.000 vakcina kineske firme Sinofarm. Do kraja februara se očekuje i prvih 5.850 doza od 800.000 naručenih vakcina direktno od Fajzera za ovu godinu, a u martu i aprilu po još 17.550 doza.

Za mart su najavljene prve isporuka preko mehanizma Svetske zdravstvene organizacije Kovaks, koji je potvrdio da je za Sjevernu Makedoniju u prvoj polovini godine predviđeno između 103.200 i 175.200 doza vakcine AstraZeneka, od kojih bi oko 35 odsto trebalo da stigne u prvom, a ostatak u drugom kvartalu.

Preko mehanizma Kovaks, Sjeverna Makedonija je ranije zatražila 833.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije